Njemačko ministarstvo financija očekuje nastavak negativnih trendova u izvozu

0

Njemačko gospodarstvo slabo je krenulo u treće tromjesečje zbog usporavanja globalnog gospodarstva i neizvjesnosti povezane s Brexitom i trgovinskim sukobima koji štete izvozu, upozorilo je u petak ministarstvo financija.

Njemačko gospodarstvo slabi, a Savezni ured za rad primjećuje znakove koji nagovješćuju rast nezaposlenosti u sljedećim mjesecima, ističu u ministarstvu.

“Domaće gospodarstvo signalizira usporavanje aktivnosti. Potražnja za novom radnom snagom i dalje slabi”, konstatiraju u najnovijem mjesečnom izvješću o stanju u gospodarstvu.

Poticaj tržištu rada i dalje pruža sektor usluga, čija otpornost već neko vrijeme podupire poslovni ciklus oslonjen na potrošnju i ekspanzivnu monetarnu politiku Europske središnje banke (ECB), primjećuju u ministarstvu. Upozoravaju ipak na pogoršane izglede za nezaposlenost u sljedećim mjesecima, unatoč kontinuirano snažnom zapošljavanju.

Njemački bruto domaći proizvod pao je 0,1 posto u drugom tromjesečju u odnosu na prva tri ovogodišnja mjeseca zbog slabijeg izvoza, na koji su negativno utjecale pripreme za brexit, trgovinski sukobi i ispodprosječna potražnja iz Kine.

Njemački ekonomski instituti očekuju da će najveće europsko gospodarstvo u trećem tromjesečju klizinuti u recesiju, uz sličnu stopu pada kao i u razdoblju od travnja do lipnja. Vlada odbacuje zahtjeve za novim zaduživanjem za potrebe financiranja poticajnih mjera, poručujući da namjerava ustrajati u politici uravnoteženja proračuna.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.