Plaće u financijama i osiguranju porasle više od 10 posto

0
Prosječna neto plaća u djelatnosti financija i osiguranja u Bosni i Hercegovini porasla je za 10,5 posto u srpnju ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine, podaci su Agencije za statistiku BiH, izvještava Indikator.ba. Prosječna neto plaća u financijskim i djelatnostima osiguranja u srpnju iznosila je 1.594 KM. U odnosu na srpanj 2018. godine kada je bila 1.442 KM, prosječna plaća u ovom tradicionalno najplaćenijim djelatnostima porasla je za 152 KM.
Neslužbene informacije do kojih je došao Indikator.ba govore da je kao odraz stanja na tržištu rada i relativno nedovoljnog rasta zarada u financijskom sektoru, u pojedinim bankama zabilježena povišena razina fluktuacije radne snage. Ipak rast prosječne plaće u osgiuranju i financijama bio je iznad prosjeka rasta neto plaća u BiH. Prema statističkim podacima, prosječna plaća BiH u srpnju ove godine iznosila je 932 KM.
Osim u financijskim i djelatnostima osiguranja, dvocifren rast zarada na godišnjoj razini bilježi se u poslovanju nekretninama 13,2 posto (prosječna plaća u srpnju 838 KM), u djelatnostima umjetnosti, zabave i rekreacije 11,8 posto (698 KM) i građevinarstvu 10,4 posto (636 KM). Nakon financija i osiguranja, najveća prosječna plaća je u djelatnostima proizvodnje i opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 1.470 KM, dok je u sektoru informacija i komunikacija 1.354 KM.

Share.

About Author

Comments are closed.