Plenković u Bruxellesu dao opširnu izjavu novinarima

0

Hrvatski premijer Andrej Plenković stigao je u sjedište Europske komisije gdje je imao radni ručak s novoizabranom predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

U društvu premijera Andreja Plenkovića bila je i Dubravka Šuica, koju je Von der Leyen predložila za potpredsjednicu Komisije za demokraciju i demografiju.

– Razgovarali smo o ambicijama Hrvatske za Schengen, čekamo da aktualna Komisija svoj prijedlog kako bi mogli tražiti članstvo u Schengenu u kasnijoj fazi na odluci među državama članicama. Tu su i aktivnosti vezano uz ETM2, kao predfaza za prihvaćanje eura, izjavio je Andrej Plenković novinarima nekon radnog sastanka.

Program Plenkovića u Bruxellesu

Premijer Plenković boravi u trodnevnom posjetu Bruxellesu gdje će se sastati s nizom europskih dužnosnika.

Osim s Ursulom von der Leyen, Plenković će se sastati još i s predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem i s aktualnim predsjednikom Komisije Jean-Claudom Junckerom.

U petak se premijer sastaje s potpredsjednikom Europske komisije nadležnim za euro i socijalni dijalog Valdisom Dombrovskisom, zatim s finskim premijerom Anntijem Rinneom, čija zemlja trenutačno predsjedava Vijećem EU-a.

Slijede sastanci s povjerenikom Europske komisije za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom, s povjerenikom za proračun i ljudske resurse Guentherom Oettingerom.

Plenković u petak sudjeluje i na konferenciji “EU-Asia Connectivity Forum”, na kojem će se okupiti čitav niz dužnosnika.

U petak navečer predviđen je susret s belgijskim premijerom Charlesom Michelom, koji od 1. prosinca preuzima dužnost predsjednika Europskog vijeća.
Plenković završava svoj posjet u subotu sastankom s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom.

(hina)

Share.

About Author

Comments are closed.