Macron obećao “bespoštednu borbu” protiv islamističkog terorizma

0

Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je u utorak “bespoštednu borbu protiv islamističkog terorizma” prilikom odavanja počasti četvero djelatnika pariške policijske središnjice koje je prošlog četvrtka ubio radikalizirani kolega.

Macron je uz premijera Edouarda Philippea tijekom jutra nazočio komemoraciji ispred lijesova ubijenih u dvorištu policijske stanice, gdje je počinitelj atentata informatičar Michael Harpon ustrijeljen nakon što je ubio kolege.

“Pali su od udaraca pogrešnog i smrtonosnog islama koji moramo iskorijeniti”, rekao je i pozvao cijelu naciju da se mobilizira pred islamističkim zlom izgradnjom bloka i društva budnosti”.

Dnevni list Le Parisien piše da su antiterorističke službe pronašle USB koji sadrži propagandne video snimke džihadističke skupine Islamska država i podatke kolega. Taj USB je pronađen u njegovom uredu, naveo je izvor blizak istrazi.

Istražitelji traže moguće suradnike u radikalnim sredinama kako bi razjasnili vrstu informacija do kojih je napadač imao pristup u policijskoj središnjici, gdje je radio od 2003. na mjestu od kuda država prati teroriste i kriminalce, naglasio je Macron.

Policija je česta meta džihadističkih organizacija. U Francuskoj je od 2015. u islamističkim napadima ubijeno 255 osoba.

Žrtve napada u četvrtak, tri muškarca i jednu ženu postumno je odlikovao u utorak ministar unutrašnjih poslova Christophe Castaner, pred nekoliko stotina okupljenih.

Castaner je nakon tog napada na udaru žestokih kritika i mora odgovarati na nekoliko poziva u parlament. Već je saslušan neposredno prije odavanja počasti žrtvama, kada ga je saslušalo parlamentarno obavještajno izaslanstvo o mogućim “nefunkcioniranjima”. Nastavak saslušanja će biti poslijepodne pred povjerenstvom Nacionalne skupštine, a u četvrtak će ga ispitati povjerenstvo senata.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.