Lukač: MUP RS nije obaviješten o povratku džihadista u BiH

0

MUP RS nije obaviješteno da postoji namjera da devet bivših pripadnika “Islamske države”, koji su se borili za ovu terorističku organizaciju, narednih dana bude deportiranoiz Sirije u BiH, izjavio je ministar unutarjihposlova Srpske Dragan Lukač.

“Mislim da je to pitanje za Ministarstvo sigurnosti BiH i da oni moraju da se o tom pitanju izjasne, da znamo točno o čemu je riječ”, rekao je Srni Lukač u Beogradu, gdje učestvuje na konferenciji o nacionalnoj sigurnosti Srbije.

On je podsjetio da je MUP Republike Srpske predlagao da se mora prvo utvrditi da li su to stvarno državljani BiH, jer je poznato da su mnoge osobe otišle pod lažnim identitetima i da su tamo takođe pod lažnim identitetima.

“Da ne vraćamo u BiH nekoga ko nije stvarno državljanin BiH. Mislim da je te podatke neophodno utvrditi. Vidjeti ćemo šta će Ministarstvo sigurnosti BiH da poduzme po tom pitanju”, rekao je Lukač.

On smatra da se ovom pitanju mora veoma ozbiljno pristupiti, da se ne može samo tako ad hok riješiti ta situacija i da se dovedu u BiH ljudi koji su osvjedočeni teroristi, jer su se nalazili i zarobljeni su upravo u borbama kao aktivni  sudionici  terorističkih organizacija.

“Sam njihov dolazak u BiH ne može da bude, a da nije pripremljeno mjesto za njihov smještaj koje mora da bude maksimalno obezbijeđeno, ali svakako i da budu procesuirani za sve što su radili kao pripadnici terorističkih organizacija u tim zemljama”, rekao je Lukač.

On je dodao da je poznato da je mnogo više džihad-ratnika koji su iz BiH otišli u Siriju i Irak.

“Mnogi od njih su već zarobljeni i nalaze se u raznim kampovima u Siriji, uglavnom pod američkom kontrolom. Postoje tendencije da oni budu izručeni BiH”, rekao je Lukač.

Ministar sigurnosti u Vijeću ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić potvrdio je Srni da će uskoro iz Sirije u BiH biti deportovano devet bivših pripadnika “Islamske države” koji su se borili za ovu terorističku organizaciju.

Prema pisanju sarajevskog “Avaza”, za šestoricom od njih raspisana je crvena Interpolova potjernica.

Među njima su Hamza Labidi, Senad Kasupović, Jasmin Keserović, Emir Ališić, a nezvanično, trebalo bi da bude izručen i Armin Abdulah Čurt.

( nezavisne )

Share.

About Author

Comments are closed.