NATO pozvao Tursku na “suzdržanost” u operaciji u Siriji

0

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u srijedu Tursku, članicu Saveza, da bude “suzdržana” u operaciji u Siriji te da ne “ugrožava uspjehe ostvarene” u borbi sa Islamskom Državom.

”Turska treba paziti da ne ugrozi napredak”

“Važno je ne poduzimati akcije koje bi mogle dodatno destabilizirati to područje, pojačati napetosti i povećati patnju ljudi”, upozorio je Stoltenberg u priopćenju koje je Savez objavio nakon što je glavni tajnik u Rimu razgovarao s premijerom Giuseppeom Conteom.

Vjerujem da će Turska djelovati suzdržano i paziti da ne ugrozi napredak koji smo ostvarili u borbi s IS-om. O tome ću u petak razgovarati s predsjednikom Erdoganom”, dodao je Stoltenberg.

Jens Stoltenberg rekao je da je obaviješten o operacijama koje se trenutačno vode. Kaže da je od Turske zatražio da “svaka akcija koju bi mogla poduzeti na sjeveru Sirije bude razmjerna i odmjerena”.

“Ne smijemo ugroziti napredak koji smo zajedno ostvarili protiv svojega zajedničkog neprijatelja, Islamske Države jer je ona i dalje ozbiljna prijetnja za Bliski istok, sjevernu Afriku i za sve zemlje”, istaknuo je.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan objavio je u srijedu da je počeo novu vojnu operaciju protiv kurdske milicije Postrojba narodne zaštite (YPG), koju podupiru zapadne zemlje, a radi ostvarenja svojega plana o uspostavi “sigurne zone na sjeveroistoku Sirije” kako bi omogućio “povratak sirijskih izbjeglica kući”.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.