Šest brodova pretražuje područje dva puta veće od Hrvatske

0

Traje potraga za šibenskim kapetanom Dinom Miškićem i ostalih šest pomoraca koji su nestali prije dva tjedna u potonuću broda na Atlantiku.

Prema posljednjim informacijama, svi brodovi koji sudjeluju u potrazi pretražuju to područje.

U spašavanju sudjeluju četiri broda te američki i francuski zrakoplovi. Francuska je sinoć u pomoć poslala još jedan brod obalne straže.

Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade u četvrtak komentirao je aktualnu situaciju oko potrage za pomorcima.

– Tamo je trenutno šest brodova, a riječ je o području koje je više od dva puta veće od površine RH. U svakom slučaju, angažman je maksimalan i konstantan i radit ćemo to dok ne dobijemo bilo kakve informacije koje bi mogle biti korisne.

Europska agencija za pomorsku sigurnost (EMSA) na zahtjev hrvatske Vlade uključila se u potragu za nestalim pomorcima.

Izvršna direktorica EMSE Maja Markovčić Kostelac objasnila je što se zatim dogodilo.

– Kao što sam najavila preksinoć, EMSA je zatražila i dobila satelitske snimke područja i na njima smo uočili mogući objekt veličine 7 i pol metara nešto sjevernije od područja koje je bilo predmetom spašavanja, odnosno traganja. Tu smo informaciju odmah proslijedili nadležnim francuskim tijelima koja su potom uputila svoje brodove na to područje te dala preporuku svim brodovima koji se nalaze u blizini da se upute u traganje. Do ovog trenutka nemam informaciju o uspješnosti potrage, ali mi ćemo nastaviti sa satelitskim osmatranjem područja, rekla je Markovčić Kostelac.

Objasnila je da su se brodovi na lokaciju uočenog predmeta uputili rano popodne te da očekuje da će tijekom noći dobiti nove informacije. Naglasila je da je od nesreće prošlo 12 dana i da trebamo biti realni ali ne odustajati.

( hrt .hr )

Share.

About Author

Comments are closed.