Špirić: BiH prijeti opasnost da postane veliki migracijski centar s namjerom da ostane što više migranata

0

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić izjavio je danas kako se migrantska kriza u BiH razvija u pravcu koji prijeti definitivno ugroziti sigurnost i budućnost u BiH, a za to vrijeme ministri u Vijeću ministara BiH vode bitku kako što duže ostati u foteljama. – Što bude više migranata i azilantskih centara u BiH, to će se u ovoj zemlji bezvlašća pokazati da je BiH sve manje – istaknuo je Špirić, javlja Srna.

On je ocijenio kako najava da će u BiH biti vraćeni borci Islamske države iz BiH, bez informacija o tome koliko imaju žena i djece i što dovode sa sobom, govori u kojem pravcu se kreće BiH. – Simptomatično je i da postoji procjena da će nakon zračnih napada Turske na Siriju, ratnici Islamske države utočište potražiti na Balkanu. Postavlja se pitanje hoće li oni koji se vraćaju u BiH predstavljati bazu za novopridošle ratnike Islamske države iz Sirije. To bi bio snažan udarac za sigurnost BiH i građane – upozorio je Špirić.

Prema njegovim riječima, posebno zabrinjava činjenica da građani više nikome ne vjeruju te kako počinje proces njihovog samoorganiziranja u suprotstavljanju ilegalnim migracijama. – Vijeće ministara koje se bori da ostane u tehničkom mandatu nema ni jasnu strategiju niti politiku humanog ponašanja prema tim ljudima koji svoju budućnost pokušavaju pronaći u Europi, a ostaju u BiH. BiH sve više prijeti opasnost od bezvlašća koje postoji i da izrasta u veliki migracijski centar s namjerom da što više migranata ostane ovdje. To će, definitivno, nanijeti veliku štetu sigurnosti svih građana BiH – rekao je Špirić.

On je dodao kako zbog toga upozorava institucije vlasti ili da rade svoj posao ili da kažu kako se nisu u stanju nositi s izazovima. – U zemlji u kojoj nije konstituirana vlast na svim razinama sve je stalo, samo se migranti kreću – zaključio je Špirić.

Share.

About Author

Comments are closed.