Ekvadorska vlada vraća subvencije kako bi zaustavila prosvjede

0

Vlada ekvadorskog predsjednika Lenina Morena pristala je povući odluku kojom su ukinute subvencije goriva, te će osnovati odbor urođeničkih čelnika koji će raditi na novom zakonu, objavio je posrednik u nedjelju.

Predstavnik Ujedinjenih naroda u Ekvadoru Arnaud Peral objavio je kako su čelnici urođenika pristali zaustaviti prosvjede, što je velik napredak u sporu koji je pokrenuo 12 dana nemira u ekvadorskoj prijestolnici Quitu.

Suočavajući se s najvećim izazovom u svom mandatu, koji je započeo u svibnju 2017., Moreno je ranije odbijao povući svoju odredbu o velikom smanjenju subvencioniranja goriva, potaknutu sklopom mjera štednje koje se provode u dogovoru s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Nakon ukidanja subvencija koje postoje već 40 godina cijene nekih goriva porasle su više nego dvostruko, a vlada je tvrdila da one narušavaju ekonomiju zemlje.

Moreno je u subotu uveo policijski sat kako bi smirio nasilne prosvjede u kojima su ozlijeđeni deseci prosvjednika i policajaca, a zbog nereda je morao preseliti svoju vladu izvan prijestolnice.

U petak je dobio potporu Washingtona koji je preko svog državnog tajnika Mikea Pompea istaknuo “napore” koje ulaže ekvadorska vlada kako bi “institucionalizirala demokratske prakse i provela nužne gospodarske reforme”.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.