Osuđeno devetero katalonskih dužnosnika

0

Španjolski Vrhovni sud u ponedjeljak je osudio devetero katalonskih separatističkih vođa na zatvorske kazne između devet i 13 godina zbog uloge u neuspješnom pokušaju za uspostavu neovisnosti Katalonije 2017.

Ostalih troje optuženika u važnoj presudi zbog održavanja zabranjenog referenduma i kratkotrajnog proglašenja neovisnosti proglašeni su krivima samo za neposluh i nisu osuđeni na zatvor.

Svi optuženici oslobođeni su najstrože optužbe, za pobunu. Bivši zamjenik katalonskog čelnika Oriol Junqueras dobio je najveću zatvorsku kaznu u trajanju od 13 godina.

Na kocki je mnogo toga, kako za Španjolsku, tako i za njezinu najbogatiju regiju na suđenju koje je privuklo svjetsku pozornost, pokrenulo najveću španjolsku političku krizu u desetljećima i poljuljalo financijska tržišta.

Među glavnim pitanjima je kako će separatisti reagirati na presude, hoće li se održati obećanje o mirnim prosvjedima i koliko će se narušiti ugled Španjolske i separatističkog pokreta.

I vlada i separatisti su uoči presude objavili snimke na društvenim mrežama.

Separatisti kažu da ništa pogrešno nisu učinili i da je suđenje bilo političke prirode, dok vlada tvrdi da je zakon strogo poštovan.

“Jedina presuda koju ćemo prihvatiti je ona oslobađajuća”, rekao je bivši katalonski čelnik Carles Puigdemont.

U videu koji je objavila vlada je nekoliko ministara koji brane španjolski demokratski sustav.

Premijer Pedro Sanchez tvitao je uz objavljeni video kako je Španjolska jedna od “najslobodnijih i najsigurnijih” zemalja u svijetu.

Kazne izrečene katalonskim čelnicima samo pogoršavaju problem – katalonski MVP

“Zatvorske kazne nametnute katalonskim vođama predstavljaju povijesnu grešku koja, umjesto da rješava problem, samo ga pogoršava”, rekao je ministar vanjskih poslova, odnosa s institucijama i transparentnosti Alfred Bosch kako prenosi ministarstvo u priopćenju.

U priopćenju se navodi da međunarodna zajednica mora zauzeti aktivnu ulogu u rješenju problema između Katalonije i Španjolske te da nitko ne smije šutjeti pred ovim kršenjem temeljnih ljudskih prava.

“Vlada Katalonije oduvijek zauzima stav da se ovaj sukob ne može riješiti daljnjim sukobom i poziva na međunarodni dijalog i demokratsko rješenje.”

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.