INTERVJU: Marinko Čavara: Vijeće ministara BiH treba čim prije uspostaviti kako bi država mogla funkcionirati i kako bi se uklonili zastoji na euroatlantskom putu BiH

0

Predsjednik Federacije BiH i dopredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara u intervjuu za naš portal politika24.net govori o krizi oko uspostave Vijeća ministara BiH i načinima izlaska iz krize, osnovama za formiranje Vlasti na razini BiH i FBiH, objašnjava za što se HDZ BiH zalaže prilikom uspostave vlasti, objašnjava kako će u složenim odnosima izgledati put BiH u NATO i EU, te govori o očekivanjima od procesa izmjene Izbornog zakona BiH.

 

www.politika24.net: Kako komentirate krizu oko uspostave Vijeća ministara BiH i kako vidite izlaz iz krize?

Jasno je da Vijeće ministara BiH treba čim prije uspostaviti kako bi država mogla funkcionirati i kako bi se uklonili zastoji na euroatlantskom putu BiH. Međutim,  svaki dan imamo smišljanja nekih novih kriza i problema, prebacivanja krivice na drugog i nepoštivanje dogovora s koalicijskim partnerima.  Uvjetovanje imenovanja novog predsjedatelja Vijeća ministara BiH od strane SDA, zasigurno produbljuje postojeću krizu i usporava sve procese oko formiranja vlasti i funkcioniranja državnih institucija. Nažalost,  zbog  političkih interesa bošnjačkih stranaka, BiH je u velikoj krizi iz koje će teško naći izlaz, ukoliko se ne ispoštuju dogovori i uvaže mišljenja sve tri strane, i hrvatske, i bošnjačke i srpske.

www.politika24.net: Što je, prema Vašem mišljenju, osnova za formiranje vlasti na razini BiH, ali i razini FBIH?

Odgovor je vrlo jednostavan, potrebno je  formirati vlast po rezultatima izbora i implementirati presude Ustavnog suda, a onda ubrzati put prema europskim integracijama i NATO-u.  Jedino ćemo tako osigurati potpunu ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH, ubrzati euroatlantski put, te jačati pravnu državu i institucije.

 www.politika24.net: Za što se HDZ BiH zalaže prilikom uspostave vlasti?

HDZ BiH se prvenstveno zalaže za poštivanje rezultata izbora i legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, te za poštivanje ustavno – pravnog poretka BiH, dakle za provedbe odluka Ustavnog suda. HDZ BiH se zalagao za provođenje odluke prije ulaska u izborni proces, ali, zbog nespremnosti dominantno bošnjačkih stranaka da se to i učini, dogodilo se to da se neprovođenje te odluke čak iskoristi kako bi se izabrao drugi bošnjački član Predsjedništva BiH, odnosno kako bi se hrvatskom narodu u BiH oduzelo njegovo konstitutivno pravo da bira svoje legitimne predstavnike.

www.politika24.net: Kako će u ovakvoj krizi i u složenim odnosima u BiH izgledati put BiH u EU i NATO?

–  HDZ BiH oduvijek se zalagao za pridruženje EU i NATO-u, i na tom će ustrajati i u budućnosti, jer samo tako BiH može napraviti iskorak i napredovati, na dobrobit svih nas koji u njoj živimo. Očigledno je da je taj put trenutno usporen zbog uvjetovanja od strane SDA. Iskreno se nadam da će svi politički akteri uočiti značaj euroatlantskog puta BiH i da će uložiti dodatne napore da se isti ubrza.

www.politika24.net: Kakva su Vaša očekivanja od procesa izmjene Izbornog zakona BiH? Jeste li optimist?

Kad su u pitanju izmjene Izbornog zakona, očigledno imamo opstrukcije s bošnjačke strane kojoj ovakav Izborni zakon očito odgovara kako bi mogli birati i drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i, na isti način, i izaslanike u Dom naroda Parlamenta FBiH i Parlamentarne skupštine BiH. Kad sagledamo kompletnu političku situaciju u Federaciji BiH i BiH i dosadašnje opstrukcije, teško da će postići dogovor oko izmjena Izbornog zakona u kratkom roku. Ali, mi moramo ustrajati na provedbi Odluke Ustavnog suda, odnosno promjeni Izbornog zakona, jer je to temelj države i mirne budućnosti u euroatlantskim integracijama.

( politika24.net )

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.