Najniže plaće u RS bit će uvećane za 20 posto

0

Vlada Republike Srpske (RS) utvrdila je jučer, na sjednici u Banjoj Luci, po hitnom postupku, prijedloge izmjena i dopuna više zakona s ciljem povaćanja plaća za zaposlene koji zarade primaju iz entitetskog proračuna.  Povećanje plaća bit će od pet od 20 posto.

U pitanju se izmjene i dopune zakona o plaćama zaposlenih u organima uprave, Ministarstvu unutarnjih poslova, institucijama pravosuđa, u osnovnim i srednjim školama i domovima, zaposlenih u oblasti kulture, visokog obrazovanja i studentskog standarda te javnim službama RS. – Razlog za donošenje ovih zakona je uvećanje platnih koeficijenata i povećanje plaća za zaposlene u navedenim oblastima i to na način da se platni koeficijenti do 5,00 uvećavaju za 20 posto; platni koeficijenti od 5,50-10,90 za 10 posto; platni koeficijenti od 11,15 do 19,05 za sedam posto i platni koeficijenti od 19,25 do 26,23 za pet posto – pojašnjavaju iz entitetske vlade.

Na taj način najniže zarade će se uvećati za 20 posto, a one najviše za pet posto. – Izmjene ovih zakona predstavljaju još jednu u nizu mjera Vlade, koje doprinose gospodarskom rastu i povećanju plaća radnika, što će utjecati i na povećanje potrošnje, a time i na poboljšanje cjelokupnog poslovnog ambijenta u RS. Također, bilo je potrebno izvršiti i usklađivanje odredbi ovih zakona s propisima kojima je regulirana oblast dobrovoljnih mirovinskih fondova i mirovinskih planova – navodi se u priopćenju nakon sjednice entitetske vlade. Nacrtom zakona o visokom obrazovanju, koji je danas utvrdila Vlada RS, predviđeno je besplatno studiranje za sve redovite studente javnih sveučilišta koji u roku završe godinu.

Share.

About Author

Comments are closed.