Irački premijer pozvao prosvjednike da omoguće “normalan život”

0

Irački premijer Adel Abdul Mahdi u subotu je rekao da se mora dopustiti da se život u toj državi vrati u normalno stanje iako su prosvjedi važni u pokretanju političkih reformi.

Deseci tisuća ljudi tjednima prosvjeduje diljem Iraka, a deseci su ubijeni u sukobima sa snagama sigurnosti. Prosvjednici traže reformu političkog sustava i osuđuju korupciju vladajuće klase koja dominira od američkog svrgavanja Sadama Huseina 2003. godine.

“Ovi prosvjedi su pomogli i pomoći će u stvaranju pritiska na političke skupine i vlade da provode reforme i prihvate promjene. No prosvjedi koji se nastavljaju moraju dopustiti povratak normalnom životu koji će dovesti do zadovoljavanja legitimnih zahtjeva”, priopćio je irački premijer.

Mahdi, čelnik od kraja prošle godine, priznao je da su političke stranke u posljednjih 16 godina počinile “mnoge greške”. Prošli tjedan je izjavio kako je spreman odstupiti ako se političari dogovore o njegovoj zamjeni, te je obećao niz reformi.

No prosvjednici smatraju kako to nije dovoljno i kako odstupiti treba cijela politička elita.

Mahdi je u subotu obećao da će provesti važne promjene u vladi kako bi odgovorio na njihove zahtjeve, no nije otkrio više detalja.

Usprkos ogromnom naftnom bogatstvu, velik broj Iračana i dalje živi u siromaštvu, te im je ograničen pristup pitkoj vodi, struji, zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju. Većina prosvjednika su mladi koji žele zaposlenje. Oko 60 posto od 40 milijuna iračkih stanovnika mlađe je od 25 godina.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.