Britanski poduzetnici pozvali Johnsona na što brže pregovore s EU-om o trgovini

0

Britanska poslovna zajednica pozvala je nakon izborne pobjede premijera Borisa Johnsona da novi mandat započne pregovorima s Europskom unijom o budućim trgovinskim odnosima.

Nakon izborne pobjede koju je Johnson osvojio obećanjem da će konačno izvesti Britaniju iz Europske unije, poslovna udruženja pozvala su novog starog britanskog premijera da što prije s Bruxellesom počne pregovarati o trgovini.

U poslovnim krugovima strahuju da bi Britanija mogla izaći iz trgovinskih sporazuma koje je EU sklopio s ostatkom svijeta prije no što uredi svoje trgovinske odnose s drugim zemljama.

„Pravi posao tek počinje…”, upozorila je generalna direktorica Konfederacije britanske industrije (CBI) Carolyn Fairbairn.

Tvrtke traže jamstva da se neće ponovo suočiti s brexitom „bez dogovora”, dodala je Fairbairn.

Što stvarno znači poruka “odradit ćemo brexit”?

Jonathan Geldart iz Instituta direktora upozorava da poruke o konačnom izlasku iz EU-a prikrivaju brojne nepoznanice.

“Za direktore poruka ‘odradit ćemo brexit’ dobit će svoje značenje tek kada budu jasni detalji našeg dugoročnog budućeg odnosa s EU-om”, dodaje Geldart.

“Potreban im je okvir za planiranje budućnosti”, pojašnjava.

“Premijer se mora oduprijeti porivu da arbitrarno pregovara o rokovima i mora utvrditi pravi period prilagodbe koji će početi kada tvrtke saznaju sve detalje mogućih promjena”, rekao je Geldart.

Čelnicima kompanija važniji su „sadržaj i oblik novog sporazuma” nego brzina Johnsonovog pregovaranja, naglasio je.

Rad na detaljima novog sporazuma trebao bi započeti što prije, dodaje izvršni direktor britanske organizacije proizvođača Make UK Stephen Phipson.

„Prvo treba hitno početi pregovore s Europom o našim budućim trgovinskim odnosima, kojima će se zacementirati nesmetana trgovina, pristup ključnim kvalificiranim radnicima, usklađivanje propisa i vrijeme potrebno proizvođaima da se pripreme za nove aranžmane”, istaknuo je Phipson.

“Industrijski izvoz spada među glavne pokretačne snage našeg gospodarstva i moramo mu osigurati uvjete za uspjeh”, dodaje.

EU je spreman

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel nagovijestio je da je EU spreman za pregovore.

„Pregovarat ćemo o budućem trgovinskom sporazumu koji će jamčiti istinsku ravnopravnost”, napisao je Michel na Twitteru, čestitajući britanskom premijeru na izbornoj pobjedi.

Američki predsjednik Donald Trump ustvrdio je da će Velika Britanija nakon brexita imati odriješene ruke da sa SAD-om sklopi „masivni” novi trgovinski sporazum.

„Taj dogovor može biti puno veći i unosniji od svih kojih bi se mogli sklopiti s EU-om”, napisao je američki predsjednik na Twitteru.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.