MUP HNŽ-a tvrdi da nije bilo uporabe prekomjerne sile pri deblokadi Uborka

0
Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) oglasilo se u petak priopćenjem zbog, kako navode, neutemeljenih i zlonamjernih napada pojedinih medija te stvaranja negativne slike oko intervencije policije MUP-a HNŽ-a prigodom deblokade deponije “Uborak” u kojem poručuje kako uporabe prekomjerne sile nije bilo. “Još jedanput odgovorno tvrdimo da uporabe prekomjerne sile nije bilo, niti je prema našim saznanjima bilo nanošenja ozljeda prosvjednicima izazvanih direktnom primjenom metode potiskivanja mase. Niti jedan slučaj ozljeda nije policiji prijavljen”, navode iz MUP-a HNŽ-a.
MUP HNŽ-a navodi kako su dužni javnost istinito informirati o činjenicama, razlozima i pravnoj utemeljenosti policijskog postupanja te u nastavku priopćenja podsjećaju na kronologiju postupanja oko Uborka. “Vlada Federacije BiH 28.11.2019. donijela je Zaključak u kojem je, između ostalog, navedeno da se zbog javnog interesa ne prekida odlaganje komunalnog otpada na odlagalištu JP ‘Deponija d.o.o.’, nakon čega je 02.12.2019. Grad Mostar uputio MUP-u HNŽ-a molbu za poduzimanje aktivnosti kako ne bi došlo do blokade Uborka i da građani Mostara ne bi snosili posljedice samovolje grupe pojedinaca”, navodi se u priopćenju. Ističu kako su policijski službenici reagirali tako da su pokušali obaviti razgovor s organizatorima i predstavnicima udruge koja je najavila blokadu pristupa deponiji i upozoriti na eventualne posljedice takvog ponašanja. “Međutim, pored niza upozorenja, 04.12.2019. godine grupa građana blokirala je pristup i kamioni s otpadom su vraćeni u krug svojih poduzeća”, pojašnjavaju iz MUP-a.
Nadalje navode kako se 05.12.2019. JP “Komos” Mostar obraća dopisom MUP-u kojim traže da se omogući pristup JP “Deponija”, nakon čega je dan kasnije, 06.12.2019. Grad Mostar uputio urgenciju za poduzimanje aktivnosti na deblokadi deponije koja je nastavljena. “U jutarnjim satima 06.12.2019. godine policijski službenici PU Mostar pokušali su ponovno deblokirati prilaz deponiji, kojom prigodom je izdato više prekršajnih naloga zbog kršenja odredbi Zakona o javnom redu i miru i Zakona o javnom okupljanju, ali se osobe koje blokiraju ulaz nisu htjele udaljiti”, navode iz MUP-a. Dodaju kako je razvidno da je policija pokušala biti maksimalno tolerantna, poduzevši najprije blaže mjere i tako utjecati na mirno okončanje nastale situacije. “S obzirom na to da su se ispunili svi uvjeti propisani Zakonom o unutarnjim poslovima HNŽ-a za pružanje asistencije, pristupilo se izradi Plana aktivnosti, te je na temelju sigurnosne prosudbe angažiran potreban broj policijskih službenika iz svih organizacijskih jedinica MUP-a s odgovarajućom opremom”, navodi se u priopćenju. MUP podsjeća kako je deblokada deponije izvršena u jutarnjim satima 09.12.2019., o čemu su istoga dana i informirali javnost priopćenjem. “Rukovoditelj operacije je prije početka izvođenja svim sudionicima izričito zabranio uporabu sredstava prinude. Primjenom poznatih policijskih metoda, korištenih u svim sličnim situacijama, potiskivanja mase kordonom policije deblokiran je pristup i omogućen normalan prolaz komunalnih vozila”, ističu iz MUP-a.
Prosvjednici su se, kako navode iz MUP-a, koristili različitim metodama otežavanja i onemogućavanja intervencije policije, te u prvi plan isturili djecu, žene i invalide, a zvižducima, galamom i vikanjem pokušavali stvarati privid da policija primjenjuje silu. “Još jedanput odgovorno tvrdimo da uporabe prekomjerne sile nije bilo”, ističe se u priopćenju. Napominju kako su “tek kasnije, pojedini dušobrižnički mediji počeli objavljivati patetične vijesti poput ‘napada policije na goloruki narod’, ‘diktature policije’, ‘političke policije’, ‘samovolje i nelegalnog postupanja’, te navodno slomljenih rebara, ruku, nogu i brutalnom postupanju prema djeci i trudnicama”. Nitko se od tih medija nije zapitao otkuda djeca u 5 sati ujutro na prosvjedima i zar to nije zlouporaba djece i kršenje njihovih prava, navodi se u priopćenju MUP-a.
Dodaju kako su poslije ovih događanja kriminogeni pojedinci, od ranije poznati policiji, na društvenim mrežama dijelili slike pojedinih policijskih službenika koji su sudjelovali u deblokadi, te ih tako “označili” metom napada i javnog medijskog linča. MUP će, ističu, pozorno pratiti ovakve pojave i poduzeti zakonom propisane mjere. Ističu da policija ne postupa po nečijim željama ili diktatima, već isključivo na temelju zakona i propisa, jednako i bez iznimki prema svima. “Napominjemo da su iste policijske metode primjenjivane i u ljeto ove godine prilikom deblokade magistralne ceste M-17, samo je razlika u tome što smo napadani od drugih interesnih skupina i uvijek sličnih ili gotovo istih medija. Policija se ne boji nikakvih medijskih napada, pritisaka i pokušaja destabiliziranja s bilo koje strane, te će i dalje nastaviti profesionalno i stručno obavljati svoje poslove i zadaće iz svog djelokruga rada”, navodi se u priopćenju MUP-a HNŽ-a.

( Fena )

Share.

About Author

Comments are closed.