Miroslav Lajčák bi mogao postati prvi specijalni izaslanik EU za zapadni Balkan

0
Prvi specijalni izaslanik Europske unije za zapadni Balkan, kako se spekulira, mogao bi biti odlazeći slovački ministar vanjskih poslova i bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Miroslav Lajčak. Tu informaciju objavio je danas specijalizirani portal za praćenje europskih institucija EURACTIV.com uz pojašnjenje da je tu poziciju uspostavila Europska komisija u suradnji sa Europskom službom za vanjske poslove (EEAS) za koju je Lajčák kratko radio.
EU do sada nije imala specijalnog predstavnika za regiju koji pokazuje aspiracije za članstvo u EU, a pregovori Beograda i Prištine vođeni su uz posredovanje bivše visoke predstavnice EU za vanjske poslove i sigurnost Federice Mogherini. Beograd i Priština su uz posredovanje Brisela vodili dijalog s ciljem postizanja sveobuhvatnog sporazuma, međutim, dijaloga nema više od godinu dana. Prekinut je krajem 2018. godine kada je Priština uvela takse od 100 posto na robu iz Srbije i BiH. Poslije taksi, nova kočnica su bili izbori, najprije europski u svibnju 2019. godine, a zatim i na Kosovu u listopadu, dok u Srbiji tek slijede izbori vjerojatno u travnju ove godine.
Od prije nekoliko mjeseci i Sjedinjene Američke Države imaju specijalne izaslanike u regiji – Matthew Palmer je postavljen za specijalnog predstavnika državnog tajnika Mikea Pompea za zapadni Balkan, a Richarda Grenella predsjednik SAD-a Donald Trump imenovao je za specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine.
( Fena )
Share.

About Author

Comments are closed.