INTERVJU: Slaven Zeljko: Nastojimo napraviti sve što je u našoj moći da bi se izbori u Mostaru konačno održali prve nedjelje u listopadu ove godine

0

Predsjednik Gradskog odbora HDZ BiH Mostar Slaven Zeljko u intervjuu za naš portal politika24.net govori o aktivnostima koje trenutno provodi Gradski odbor HDZ BiH Mostar, o spremnosti HDZ BiH Mostar za izbore, komentira presudu Suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju Baralija, procjenjuje na koji će se način riješiti pitanje održavanje izbora u Mostaru, te govori o mogućim modelima  za Mostar

politika24.net: Koje aktivnosti trenutno provodi Gradski odbor HDZ BiH Mostar?

Od formiranja novog saziva Gradskog odbora do danas održali smo sastanke u gotovo svim temeljnim ograncima na prostoru Grada Mostara, prije svega da se upoznamo sa potrebama ljudi na terenu, odredimo smjernice za djelovanje i definiramo prioritete u radu temeljnih ogranaka kako bi se na što bolji način pripremili za ovu 2020. godinu u kojoj nas očekuju lokalni izbori. Osim toga, aktivno radimo na izgradnji unutarnje strukture Gradskoga odbora kako bi adekvatno mogli odgovoriti na zahtjeve koji dolaze s terena.

politika24.net: Stalno obilazite teren, očekuju li Mostarke i Mostarci konačni dogovor oko Mostara i da li je HDZ BiH spreman za izbore u Mostaru?

Ne znam više ni sam koliko puta sam ponovio da je pitanje izbora u Gradu Mostaru civilizacijsko pitanje i kao takvo predstavlja prioritet u radu ovog saziva Gradskoga odbora. Nastojimo napraviti sve što je u našoj moći da bi se izbori u Mostaru konačno održali prve nedjelje u listopadu ove godine. Nadam se da će napori koje ulaže predsjednik HDZ-a BiH Dr. Dragan Čović, kao i sve ono što pokušavamo napraviti na lokalnoj razini, rezultirati usvajanjem izmjena i dopuna Izbornoga zakona BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH i na jedini ispravan način implementirati Odluku Ustavnoga suda BiH.

politika24.net: Kako komentirate presudu Suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju Baralija?

Presuda je samo potvrdila ono što govorimo gotovo čitavo desetljeće. Izbori u Mostaru se moraju održati, jer su svi punoljetni građani Grada Mostara u 21. stoljeću uskraćeni za jedno od osnovnih ljudskih prava. Nažalost neki su iskoristili trenutak donošenja presude Europskog suda i za svoju političku promociju, a danas nastoje pronaći način kako usporiti ili odgoditi usvajanje izmjena i dopuna Izbornoga zakona BiH, te čak i prizivaju intervenciju međunarodnih institucija, ignorirajući činjenicu da se nalazimo više od četvrt stoljeća od prvih demokratskih izbora u BiH i da naprosto moramo početi preuzimati odgovornost za ono za što su birači dali svoj glas na izborima.

politika24.net: Prema Vašim procjenama kako će se riješiti pitanje održavanje izbora u Mostaru, vjerujete li u mogućnost dogovora ili će Ustavni sud BiH nametnuti privremeno rješenje?

Presuda Europskoga suda ima klauzulu koja kaže da ukoliko u roku od 6 mjeseci Parlamentarna skupština BiH ne usvoji izmjene i dopune Izbornoga zakona BiH, Ustavni sud BiH može donijeti privremeno rješenje. Ovo bi bio svojevrstan presedan do kojeg nadam se neće doći. Smatram da u BiH postoji dovoljno političke odgovornosti da ne dođe do toga. Kao što sam već rekao, radimo sve što je u našoj moći da dođe do rješenja na tragu modela koji su došli kao rezultat dvogodišnjih pregovora svih relevantnih političkih organizaciju u Mostaru.

Predsjedništvo Gradskog odbora HDZ BiH Mostar

politika24.net: Poznata su dva modela za Mostar, model A i model B? Koji je od ta dva modela bliži i prihvatljiviji za HDZ BiH?

Ne bih izdvajao niti jedan od ova dva modela, jer nije važno što je to više ili manje prihvatljivo bilo kojoj od političkih stranaka, nego kako u potpunosti implementirati Odluku Ustavnoga suda BiH. Odnosno, kako da dođemo do održavanja izbora i omogućimo građanima Mostara da biraju i budu birani. Kao rezultat dvogodišnjih pregovora, i napora pregovaračkog tima HDZ-a BiH, došlo se do dva modela koja u potpunosti provode ono što stoji u Odluci o dopustivosti i meritumu Ustavnoga suda BiH iz 2010. godine, i to je ono što je važno i što mora biti polazna točka za sve sljedeće razgovore po ovom pitanju. Ostaje da vidimo dijele li ostale političke stranke isto ili barem slično mišljenje.

Na kraju intervjua, predsjednik Gradskoga odbora HDZ-a BiH Mostar Slaven Zeljko poželio je svim čitateljima portala politika24.net sretnu i uspješnu 2020. godinu.

( politika24.net )

Share.

About Author

Comments are closed.