Beograd ponovno među gradovima sa zabrinjavajućom kvalitetom zraka

0

Beograd je u subotu ponovno bio u vrhu popisa gradova s najonečišćenijim zrakom u svijetu, a prema podacima specijaliziranog portala AirVisual bio je na 6. mjestu u 16 sati uz oznaku “zrak nezdrav” (unhealthy), a što su potvrdila i službena mjerenja u Beogradu.

Na stranici za mjerenje onečišćenja zraka Beoeko Gradskog zavoda za javno zdravlje je, prema mjerenju u 18 sati, objavljeno upozorenje da treba izbjegavati dulji boravak na otvorenom prostoru, te da su posebice ugrožene osjetljive skupine i osobe sa zdravstvenim tegobama.

Kretanje kvalitete zraka je tijekom cijelog dana, od ranog jutra, pokazivalo visoku razinu onečišćenja, a u 11 sati AirVisual je vidio Beograd kao najonečišćeniji grad u svijetu, a nakon mjerenja u 18 sati “pao” je na 10. mjesto.

AirVisual je u 15 sati Beograd držao na 4. mjestu najonečišćenijih svjetskih gradova, a prema preporukama s te internetske stranice, Beograđani bi, uz izbjegavanje vanjskih aktivnosti, u takvim okolnostima trebali nositi maske, držati zatvorene prozore, čak i pročišćavati zrak u prostorijama u kojima borave.

Stranica Beoeko savjetuje u subotu navečer Beograđanima izbjegavanje naporne aktivnosti u vanjskoj sredini i preusmjeravanje poslova u zatvoren prostor dok se kvaliteta zraka ne popravi. Ostalim skupinama stanovništva savjetuje da skrate dužinu i smanje intenzitet napornih aktivnosti, kao i da prave češće pauze u svim aktivnostima vani..

Beograd je i posljednjih dana, poglavito u vrijeme povećane vlažnosti i magle, bio u samom vrhu gradova sa zabrinjavajućom kvalitetom zraka, a Vlada Srbije na hitnoj sjednici 15. siječnja usvojila je niz mjera kojima će nastojati smanjiti izvore onečišćenja.

Premijerka Srbije Ana Banabić  izjavila je, pak, da unatoč evidentnom onečišćenju nema mjesta ni razloga za paniku te ustvrdila da to “nije nova pojava” već ona koja se zbog vremenskih uvjeta ponavlja godinama.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.