Održan sastanak izaslanstva HDZ-a BiH i SNSD-a

0

Danas je održan sastanak izaslanstva HDZ-a BiH i SNSD-a u Sarajevu, a stranačka izaslanstva predvodili su predsjednici dr. Dragan Čovići i Milorad Dodik.

Uz predsjednika Čovića sastanku su nazočili Borjana Krišto, zamjenica predsjednika HDZ-a BiH, Marinko Čavara i Josip Jerković, dopredsjednici HDZ-a BiH te Vjekoslav Bevanda, član Predsjedništva HDZ-a BiH.

U izaslanstvu SNSD-a bili su u potpredsjednici stranke Željka Cvijanović, Nebojša Radmanović i Nikola Špirić, te članovi Glavnog odbora SNSD-a Zoran Tegeltija i Slavko Mitrović.

Nakon sastanka medijima su se obratili predsjednici HDZ-a BiH i SNSD-a dr. Dragan Čovići i Milorad Dodik.

Predsjednik Čović je kazao kako bez konsenzusa i legitimnog predstavljanja naroda nema rješenja za brojne probleme u Bosni i Hercegovini. Naglasio je kako je današnji sastanak dogovoren prije desetak dana, ali se poklopio sa aktualnom političkom situacijom, najavio je da će ovakvih sastanaka biti sve više u narednom razdoblju. Također, predsjednik Čović je najavio sastanke s predsjednicima SDA i SBB-a, Bakirom Izetbegovićem i Fahrudinom Radončićem, koji bi se trebali održati idućeg tjedna.

“Mi smo danas postigli suglasje u razmišljanju i viđenju problema da bi funkcionirali kao normalna zemlja, da bi imali legitimitet u donošenju odluka na cijelom prostoru BiH. Bit će razgovora i sa predstavnicima međunarodnih institucija, a moj stav o određenom uplitanju međunarodnih faktora je poznat od ranije. Najbitniji je konsenzus oko svih pitanja, a ne da se ne zna tko koje pitanje rješava sa pojedinačnim istupima. Tu je naravno i pitanje legitimnog predstavljanja tri naroda”, naglasio je dr. Čović.

Predsjednik Čović je odgovarajući na pitanje je li zadovoljan radom Ustavnog suda BiH kazao: “Kako biti zadovoljni kada nemate legitimne predstavnike, kada su danas u Predsjedništvu dva bošnjačka predstavnika. Naravno da ne možete biti zadovoljni. Kako biti zadovoljan kada taj drugi bošnjački član dođe i smjeni sve veleposlanike koji su poslani u svijet mjesec ili dva mjeseca ranije. Ali na nama je da sukladnu Ustavu sa partnerima to otklonimo”, naglasio je dr. Čović.

Dodik je rekao kako SNSD i HDZ već duže vremena dijele iste vrijednosti, te da je jedna od tačaka razgovora bila i Izborni zakon.

“Konstitutivni narodi moraju biti legitimni. Mi ćemo predati prijedlog zakona, kao i prijedlog zakona koji će eliminirati strane sudce iz Ustavnog suda i dovesti u poziciju da Ustavnim sudom vlada BiH. Kolege iz HDZ-a BiH upoznao sam sa odlukom rukovodstva da ćemo obustaviti odlučivanje u institucijama BiH, to podrazumijeva da se neće odlučivati ni o čemu, dok se ove stvari ne riješe”, kazao je Dodik.

“Zbog međunarodnog faktora, koji su mešetarili ovdje, sve što su uradili, uradili su da se uruši konstitutivnost naroda i pravi neka BiH od građana. Vidjeli smo kako pristupaju tome Bošnjaci. Kada su za Mostar – onda su za prava naroda, a u BiH – za prava građana. Koncept konstitutivnosti je civilizacijski i demokratski. Svako nametanje formi od stranaca – doveli su BiH u bezizlaznu situaciju. Uvjeren sam da će ovaj prostor ostati miran, ali da politička rješenja trebaju dobiti priliku, ne intervencijama međunarodne zajednice. Ona ima snagu, ali će morati da objasni zašto je sve ovo vrijeme bila podrška bošnjačkom konceptu BiH i stvaranju unitarne BiH”, izjavio je Dodik.

Poručio je da Bosna i Hercegovina mora odlučiti u kome pravcu će ići. SNSD i HDZ imaju spremnosti za dijalog i kompromis, zaključio je Dodik.

( hdzbih.org )

Share.

About Author

Comments are closed.