Ministrica Ankica Gudeljević sa generalom Rittimannom: Prioritet nastavak procesa razminiranja

0

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević sastala se u Sarajevu sa operativnim zapovjednikom Snaga Europske unije za Operaciju Althea, general-pukovnikom Olivierom Rittimannom, koji obnaša i dužnost zamjenika načelnika Stožera NATO-ovog Vrhovnog zapovjedništva Savezničkih snaga u Europi,  i razgovarala o suradnji u području razminiranja u BiH.

Ministrica Gudeljević informirala je genarala Rittimanna i njegove suradnike da je razminiranje jedan od prioriteta u radu, te su stoga poduzete aktivnosti kako bi što prije bilo formirano Povjerenstvo za razminiranje BiH. Izrazila je očekivanje da će postupak imenovanja Povjerenstva ići predviđenom dinamikom kako bi proces razminiranja bio nastavljen s ciljem sigurnosti svih žitelja Bosne i Hercegovine.

General Rittimann izrazio je zadovoljstvo zbog aktivnosti koje se provode u Ministarstvu civilnih poslova s ciljem nastavka protuminskih aktivnosti. Naglasio je  zadovoljstvo iskazanom željom za suradnju i ponudio pomoć i potporu EUFOR-a.

Sukladno operativnom planu protuminskog djelovanja BiH, EUFOR vrši upozoravanje stanovništva na opasnost od mina. EUFOR je pomagao i pružao financijsku potporu oko organiziranja tečaja i obuka za upozoravanje na mine u Bosni i Hercegovini. Sukladno projektu’’Opća procjena minski sumnjivih površina u BiH 2018-2019’’ EUFOR je vršio kompletan monitoring nad ovim projektom.

( mcp.gov.ba )

 

Share.

About Author

Comments are closed.