Kanadski premijer Justin Trudeau otkazao putovanje zbog prosvjeda protiv izgradnje plinovoda

0

Kanadski premijer Justin Trudeau otkazao je planirano putovanje u Barbados kako bi pomogao riješiti raširene probleme u željezničkom prometu koje su blokadama izazvali autohtoni aktivisti, protiveći se izgradnji plinovoda preko njihovog teritorija.

Urođeničke zajednice širom Kanade već gotovo dva tjedna blokiraju neke od kjučnih željezničkih koridora, protiveći se izgradnji obalnog plinovoda GasLink u Britanskoj Kolombiji, čime su natjerale kanadsku nacionalnu željeznicu da na istoku zemlje obustavi promet.

Ministar usluga Marc Miller, koji je u subotu razgovarao s prosvjednicima, izjavio je u nedjelju da utjecaj blokada na gospodarstvo predstavlja nacionalnu krizu.

Premijerov ured najavio je u pisanoj izjavi da će premijer u ponedjeljak sazvati skupinu koja će razmotriti daljnje korake kako bi se riješili nastali problemi.

Prosvjedi su potaknuti uhićenjima ljudi koji su se protivili izgradnji plinovoda na tradicionalnom zemljištu zajednice Wet’suwet’en preko čijeg  zemljišta prolazi oko 28 posto plinovoda ukupno vrijednog 4,97 milijardi američkih dolara.

Plinovodom bi se dopremao prirodni plin iz sjeveroistočne Britanske Kolumbije na tihoocenasku obalu gdje se gradi postrojenje za izvoz ukapljenog prirodnog plina.

Najveći prosvjed održava se u blizini Bellevillea u Ontariju, najnaseljenijoj pokrajini. Unatoč ishođenom sudskom nalogu za prekid blokade prometa, policija u Ontariju još nije poduzela mjere.

Kanadski sud, prema tvrdnjama poglavica, nema jurisdikciju nad njihovom zemljom jer je oni nikad nisu ustupili pokrajini ni saveznoj vladi.

Kanadska nacionalna radiotelevizija izvijestila je u subotu da zbog željezničkih blokada u vodama Britanske Kolumbije stoji najmanje 66 brodova.

Trudeau je trebao sudjelovati na konferenciji predsjednika vlada karipske zajednice na Barbadosu, a umjesto njega tamo će ići ministar vanjskih poslova Francois-Philippe Champagne.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.