Počinje suđenje za nasilje u makedonskom Sobranju

0
Sudski proces za organizatore nasilja u makedonskom Sobranju 27. travnja 2017. godine počinje danas u Krivičnom sudu u Skoplju, prenosi TV Telma.

Optuženi su bivši predsjednik makedonskog Sobranja Trajko Veljanovski, bivši ministri iz redova VMRO-DPMNE Mile Janakievski i Spiro Ristovski, kao i bivši direktor makedonske tajne službe UBK Vladimir Atanasovski.

Oni se terete za krivično djelo “terorističko ugrožavanje ustavnog poretka i sigurnosti”.

Kako navodi Osnovno javno tužilaštvo u Skoplju, optuženi su početkom 2017. godine pripremili i realizovali plan s ciljem onemogućavanja mirne primopredaje vlasti.

Terete se da su organiziralii materijalno podržali masovne prosvjede, prvo ispred Državne izborne komisije u Skoplju, a nakon toga i prosvjede pokreta “Za zajedničku Makedoniju”, koji su kulminirali nasilnim ulaskom u Sobranje 27. travnja, kada je Talat Džaferi izabran za predsjednika zakonodavnog doma Makedonije, prenosi Tanjug.

U istrazi su bili obuhvaćeni i bivši premijer koji je prebjegao u Mađarsku Nikola Gruevski i bivši obavještajac Nikola Boškovski, ali je postupak za njih zaustavljen dok ne budu dostupni organima.

( politika24 / Fena )

Share.

About Author

Comments are closed.