Svjetska tržišta: Azijske burze pale, dolar je najjači u tri godine

0

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale, drugi dan zaredom, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta dosegnula najvišu razinu u tri godine jer se ulagači plaše gospodarskih posljedica zbog širenja koronavirusa u i izvan Kine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,6 posto, nakon što je jučer oslabio 0,3 posto.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros oslabio 0,3 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 0,3 i 1,4 posto. U Šangaju su, pak, blago porasle.

Azijska su tržišta pod pritiskom zbog daljnjeg širenja koronavirusa u i izvan Kine.

Kina je jutros izvijestila o novih 118 smrtnih slučajeva uzrokovanih koronavirusom i 889 novozaraženih, čime se ukupan broj smrtnih slučajeva u kontinentalnoj Kini popeo na 2.236, a broj zaraženih na 75.400.

Nakon što je jučer objavljeno da je umrlo dvoje putnika zaraženih tim virusom na kruzeru Diamond Princess, koji je u karanteni u Japanu, jutros je objavljeno da su dva Australca evakuirana s tog kruzera zaražena, pa su sada u karanteni u Australiji.

Južna Koreja izvijestila je, pak, o 52 nova slučaja koronavirusa, pri čemu najviše u četvrtom po veličini gradu Daeguu, pa su ulice u tom gradu, javljaju mediji, jutros puste.

Osim vijesti o širenju virusa, ulagači prate i gospodarske pokazatelje.

Jutros ih je uznemirilo izvješće o padu indeksa proizvodne aktivnosti u Japanu u veljači s prethodnih 48,8 na 47,6 bodova, što je najveći pad u sedam godina, zbog čega su ojačala strahovanja od recesije u trećem po veličini svjetskom gospodarstvu.

Međunarodna udruga zrakoplovnih prijevoznika (IATA) izvijestila je, pak, da bi gubici samo azijskih zrakoplovnih kompanija ove godine mogli dosegnuti gotovo 28 milijardi dolara.

Uz to, kineske su vlasti objavile da se očekuje oštar pad izvoza i uvoza u veljači.

„Strahovanja zbog koronavirusa dosegnula su novu razinu zbog vijesti o slučajevima zaraze u Pekingu i izvan Kine”, kaže Rodrigo Catril, strateg u NAB-u.

Zbog toga ulagači na regionalnim tržištima prodaju dionice i ulažu u sigurnije investicije, kao što je zlato.

Cijena unce zlata porasla je ovoga tjedna više od 2,5 posto, na 1.624 dolara, najvišu razinu u sedam godina.

Tražeći sigurnija utočišta za svoj kapital, ulagači sklanjaju novac i u državne obveznice, posebice američke, pa prinosi na obveznice padaju, dok američka valuta jača.

Dolar najjači u tri godine

Zbog toga je na valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta od početka tjedna porasla 0,8 posto i jutros dosegnula najvišu razinu u tri godine.

Naime, dolarov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 99,90 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 99,69 bodova.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu skočio s jučerašnjih 111,35 na 112,02 jena.

Zbog slučajeva koronavirusa u Japanu i recesijskih prijetnji, japanska je valuta, koja se inače smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, ovoga tjedna prema dolaru oslabila oko 2 posto.

Američka valuta jača i prema europskoj, pa je cijena eura jutros skliznula na 1,0790 dolara, blizu najniže razine od travnja 2017. godine, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0795 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros pale, no i dalje su na putu tjednog dobitka od oko 3 posto.

Na američkom je tržištu cijena barela jutros skliznula 0,59 posto, na 53,56 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,61 posto, na 58,94 dolara

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.