Le Maire ustvrdio: Francuska bi trebala proizvoditi više strateške robe

0

Francuska bi trebala stremiti većoj proizvodnji robe koju smatra strateškom, poput lijekova i električnih baterija, budući da je epidemija koronavirusa razotkrila rizike povezane s oslanjanjem na uvoz iz Kine, upozorio je ministar financija.

Epidemija koronavirusa zakočila je gospodarsku aktivnosti u Kini, najvećem svjetskom izvozniku, i proširila se u samo središte Europe, u Italiju koja bilježi preko 100 slučajeva zareza koronavirusom, podsjetio je u nedjelju u izjavio za Reuters Bruno Le Maire.

Prema najnovijim podacima, Italija bilježi četiri smrtna slučaja i preko 200 slučajeva zaraze koronavirusom.

Izvanredna situacija nalaže brži tempo promjene industrijske politike prema proizvodnji ključnih proizvoda unutar zemalja članica odnosno granica Europske unije, po potrebi i uz državnu potporu, ustvrdio je Le Maire.

“To nije protekcionizam, to je samo odgovornost”, rekao je francuski ministar na marginama summita skupine 20 vodećih razvijenih i gospodarstava u nastajanju G20 u saudijskoj prijestolnici Rijadu.

“To iziskuje velike troškove u početnoj fazi pa je državna pomoć potrebna. Kina i SAD to rade, ne znam zašto to ne bi činila i Europa kada su posrijedi strateški proizvodi, poput električnih baterija”, dodao je.

Europska komisija odobrila je Francuskoj i još šest zemalja EU-a državnu pomoć od 3,2 milijarde eura za ulaganja u istraživanja i inovacije u tehnologiji baterija.

Francuska se također prekomjerno oslanja na uvoz iz Kine i u farmaceutskom i zrakoplovnom sektoru, naglasio je Le Maire.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.