Mons. Hoser : Ništa nije luksuzno u Međugorju!

0
Apostolski vizitator za Međugorje monsinjor Henryk Hoser u ekskluzivnom razgovoru za Dnevnik Nove TV otkrio je što je do sada napravio u Međugorju, što misli o ukazanjima kao i biznisu koji se veže uz ovo malo hercegovačko mjesto. Apostolski vizitator za Međugorje monsinjor Henryk Hoser svoj prvi televizijski intervju za hrvatske medije dao je Dnevniku Nove TV. U razgovoru se dotaknuo posla koji obavlja u ovom hercegovačkom mjestu, kao i pitanja statusa Međugorja. O biznisu koji se povezuje s Međugorjem rekao je da je to neophodno zbog hodočasnika koji dolaze, prenosi Brotonjo.info
Što ste do sada konkretno napravili u Međugorju i što ćete još napraviti?
Radim ovdje po mandatu koji sam dobio od Svetog Oca, a odnosi se na proširenje i razvoj pastorale, što je ovdje i sada najvažnije, odnosno na primanju vjernika koji dolaze iz cijelog svijeta, hodočasnika koji govore različite jezke. I kako bih osigurao liturgijsku službu, paraliturgijsku službu, a sve kako bi boravak ovdje u Međugorju bio plodonosan i bogat.
Podnosite posebno izvješće Papi Franji, što on kaže na vaše izvješće, je li zadovoljan time?
U stalnom sam kontaktu s državnim tajnikom koji predstavlja najvažniji ured i službu Svete Stolice, a naravno državni tajnik prenosi sve novosti Svetom Ocu. Mandat koji sam spomenuo pokriva i dodatne elemente, a to su identiteti zajednica koje borave u Međugorju, odnosno kanonske, crkvene i građanske identitete koje treba razjasniti i posljedično izdati dekret o njihovim identitetima.
Kontrolirate li i financije župe?
Koliko se sjećam bilo je primjedbi i na taj dio. Da, očigledno mandat se odnosi na provođenje financijske revizije kako bih provjerio financijsku ravnotežu i je li župa sposobna pokriti sve neophodne izdatke i održavati sve službe i postojeću materijalnu infrastrukturu.
Fenomen Međugorje vezan je za ukazanje, vjerujete li vi u to ukazanje?
To nije cilj moje vjere općenito, procjenama tih ukazanja i poruka koje se objavljuju bavi se druga instancija Svete Stolice, ja se tim vidom ne bavim. Prema tome, jedino što ja mogu jest vidjeti jesu li navodni vidjeoci dobro integrirani u život Crkve, primaju li odgovarajuću pomoć i osjećaju li se dobro ovdje.
Hodočasnici dolaze i na molitvu i na ukazanja s vidiocima, iako ta ukazanja nisu još priznata. Kako vi gledate na to?
Ne možemo ih zabraniti, zato što su to osobe koje dolaze spontano. A ukazanja koja se ovdje odvijaju, ne događaju se u prostorijama ili na prostoru koji pripada Župi. Rekao bih da je riječ o društvenoj dinamici i ne čudi me što ljude privlači nešto izvanredno.
Mnogi kritiziraju biznis koji se razvio u Međugorju nakon ukazanja, je li vama to prihvatljivo, na ovakav način kakav je sada?
To je neophodno zbog hodočasnika koji dolaze i koji moraju negdje boraviti, jesti i kretati se, pa se tako obveza onih koji organiziraju društveni život ovdje ogleda u izdavanju dozvola za gradnju hotela i apartmana. Treba također otvoriti i restorane s obzirom na rastući broj hodočasnika. Postoje također trgovine i butici koji prodaju vjerske predmete. Uočavam određene sličnosti s Lourdesom u Francuskoj koji je treći grad po broju hotela u Francuskoj nakon Pariza i Nice. Mi još nismo treći po veličini grad po broju hotela u Bosni i Hercegovini. No, tu rastuću dimenziju treba uzeti u obzir. Ali oni koji su odgovorni za to ili su vlasnici tih objekata trebaju zaraditi za život.
Govori se da se biznisom bave i neki od vidjelaca, je li vama to u redu?
Nisam upoznat s detaljima o problemima vidjelaca, ali općenito mogu reći da su svi osnovali obitelj, pa tako trebaju od nečega živjeti, a žive od usluga koje pružaju hodočasnicima. A je li to luksuzno ili nije, ne bih rekao da je riječ o luksuznim uslugama. Ništa nije luksuzno u Međugorju.
Ima li naznaka kada će se donijeti odluka o statusu Međugorja i što je to što priječi Papu i Vatikan da konačno kažu svoje mišljenje o ukazanjima?
Što se tiče razvoja Međugorja kao hodočasničkog mjesta, treba spomenuti tri važna elementa: imenovanje apostolskog vizitatora je prva stvar, druga stvar je priopćenje Svete Stolice kojim se dopuštaju hodočašća i hodočasničke skupine koje organiziraju župe i biskupije, i treće, dozvola svim biskupima, nadbiskupima i kardinalima iz cijelog svijeta da održavaju svečana misna slavlja.
I za kraj, što vam je Papa zadnji put rekao kad ste se čuli s njim?
Nisam vidio Papu posljednji put, već primam određene smjernice koje provjeravam s državnim tajnikom, kardinalom Parolinom, a on je, mogu to reći, Papin glasnogovornik.

Share.

About Author

Comments are closed.