Strah od brzog širenja koronavirusa podupro kupnju dolara

0

Tečaj eura oslabio je u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, dok je dolar ojačao prema košarici valuta zbog straha od brzog širenja koronavirusa izvan Kine koji je investitore potaknuo da kapital više usmjeravaju ka sigurnom utočištu dolaru.

Tečaj eura u takvom je ozračju oslabio 0,3 posto prema dolaru, skliznuvši na 1,0805 dolara, što je nedaleko njegovih najnižih razina u tri godine, na koje se nakratko spustio u prošlotjednom trgovanju, od 1,0778 dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, ojačao je 0,1 posto u odnosu na zatvaranje u petak, dosegnuvši 99,562 boda.

Japanska i švicarska valuta zabilježile su neznatne promjene tečajeva, što pokazuje da investitori u uvjetima veće zabrinutosti biraju dolar zato što američko gospodarstvo smatraju najzaštićenijim u slučaju da koronavirus našteti globalnom gospodarstvu.

U Italiji, Južnoj Koreji i Iranu tijekom vikenda zabilježen je snažan rast broja zaraženih koronavirusom. Južna Koreja sada bilježi više od 760 slučajeva zaraze, Italija preko 150, a Iran 43 slučaja.

U Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) zabrinuti su zbog sve većeg broja slučajeva zaraze koji se ne dovode u jasnu vezu s epicentrom epidemije koronavirusa u Kini.

Australski dolar oslabio je prema američkom 0,5 posto, na nove najniže razine u 11 godina, jer je ranjiv na zbivanja u Kini o kojoj u velikoj mjeri ovise australski izvoznici. Na sličnom gubitku bio je i novozelandski dolar prema američkom.

Pod pritiskom su u takvom ozračju bile i valute gospodarstava koja uvelike ovise o rastu globalnog gospodarstva kao i cijene roba. Pritom su veće gubitke zabilježili švedska kruna i kanadski dolar.

I kineski juan oslabio je jutros na inozemnim tržištima pa se dolarom trgovalo po 7,0398 juana, što znači da je ojačao za 0,1 posto u odnosu na zatvaranje u petak.

Zazor investitora od rizika, zbog čega su dionice oslabile dok je zlatu cijena porasla, nije ipak pružio veću podršku japanskom jenu, valuti-utočištu u koju obično investitori sklanjanju kapital u neizvjesnim vremenima. Cijena mu je neznatno porasla, na 111,42 jena za dolar, jer azijski investitori umanjuju njegovu sigurnost zbog izloženosti Japana koronavirusu.

“Reakcije tržišta na koronavirus čini se počinju raditi razliku među valutama ovisno o njihovoj izloženosti virusu”, napisali su analitičari banke Barclays u bilješci klijentima.

Tečaj švicarskog franka, također valute-utočišta u koju investitori nerijetko sklanjanju kapital u neizvjesnim vremenima, jutros se zadržao na 1,0606 franaka za euro, vrlo blizu najviših razina od 2015. godine.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.