Dopredsjednik RS Josip Jerković sastao se s predsjednikom Glavnog vijeća HNS-a Božom Ljubićem

0

Dopredsjednik RS iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković sastao se dana 25.02.2020. sa predsjednikom Glavnog vijeća HNS-a i odbora za Hrvate izvan RH u Hrvatskom saboru, Božom Ljubićem.

Na sastanku se razgovaralo o trenutnoj političkoj situaciji u BiH kao i o položaju i opstojnosti Hrvata na području RS. Sigurnost povratka Hrvata u RS kao i opstojnost su ključne stvari za koje se zalaže dopredsjednik Jerković u čemu ga je podržao i g. Ljubić.

Između ostalog, razgovaralo se i o presudi Ustavnog suda u predmetu „Ljubić“, o izmjeni izbornog zakona i sl.

Sugovornici su se složili da je nužno za stabilnost BIH poštovati legitimitet predstavnika u institucijama BiH svih konstitutivnih naroda, kako stoji u presudi Ustavnog suda.

Dr. Ljubić je dopredsjednika izvijestio o djelatnostima odbora u kontekstu podrške RH na europskom putu BiH kao i o zaključcima odbora koji se tiču inicijative da se otvore dopisništva HRT u Banja Luci i Tuzli s ciljem informiranja javnosti o svim bitnim temama za Hrvate izvan RH.

Dopredsjednik Jerković izvijestio je dr. Ljubića o nedavno pokrenutoj inicijativi za pravičnu nadoknadu štete ratom porušenih objekata čemu je dr. Ljubić dao punu podršku.

( Ured dopredsjednika RS-a)

 

Share.

About Author

Comments are closed.