Svjetska tržišta: Dolar pod pritiskom očekivanja smanjenja kamatnih stopa u SAD-u

0

Dolar je u utorak oslabio prema košarici drugih značajnih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, pritisnut očekivanjima da bi američka središnja banka Fed dodatno mogla olabaviti monetarnu politiku kako bi zauzdala pritiske na slabljenje gospodarske aktivnosti, izazvane epidemijom koronavirusa u Kini.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je skliznuo 0,2 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije, na 99,19 bodova. Drži se tako ispod najviših razina u tri godine na koje se u jednom trenutku popeo u prošlotjednom trgovanju.

Među tržišnim sudionicima kontinuirano rastu očekivanja da će Fed dodatno olabaviti monetarnu politiku, a trenutno se na tržištima procjenjuje da će ključnu kamatnu stopu smanjiti za 0,25 postotnih bodova u lipnju. Do kraja godine očekuju da će ih smanjiti na raspon od jedan posto do 1,25 posto, u odnosu na sadašnji raspon od 1,5 do 1,75 posto.

Cijena eura porasla je blagih 0,1 posto u odnosu na zatvaranje tržišta dan ranije, na 1,0863 dolara. Time se dodatno stabilizirala nakon što je u prošlotjednom trgovanju skliznula ispod 1,07 dolara, na najniže razine u tri godine, uslijed većih kupnji dolara u kontekstu većeg zazora od rizika među investitorima na globalnim tržištima.

Jenom se prema posljednjim podacima trgovalo po 110,53 jena za dolar, što znači da je ojačao 0,2 posto u usporedbi s prethodnim zatvaranjem. Japanski ministar Shinzo Abe u utorak je poručio da će vlada poduzeti snažnije mjere na suzbijanju zaraze koronavirusom, što je azijskim investitorima dalo povoda da ostanu mirni kada je posrijedi jen, nakon što je proteklih dana bio izgubio na privlačnosti kao sigurno utočište za kapital u neizvjesnim vremenima zbog blizine Japana Kini.

Kina je izvijestila o rastu novih slučajeva zaraze koronavirusom u provinciji Hubei, epicentru epidemije, iako ostatak zemlje bilježi četvrti dan zaredom pad broja novih slučajeva.

Kineski juan na inozemnim je tržištima danas ojačao oko 0,2 posto prema dolaru, na 7,0225 juana za dolar, što su mu najviše razine u pet dana.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.