Rekordna vrijednost izvoza: BiH najviše izvozi mlijeko i pavlaku, a uvozi sir

0
Sektor mljekarstva u 2019. godini zabilježio je rekordnu vrijednost izvoza od 106,6 milijuna KM, što je za 17,9 milijuna KM ili 20 posto više u odnosu na prethodnu godinu – istaknuto je danas u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH). Prema analizama VTKBiH i Sweden/USAID FARMA II projekta, količinski promatrano imamo suficit u razmjeni od gotovo 6.855 tona, ali smo vrijednosno ipak u značajnom deficitu od 73 milijuna KM. – Razlog tome je u nepovoljnoj strukturi razmjene, jer najviše izvozimo mlijeko i pavlaku (59 posto izvoza, odnosno 63 milijuna KM), dok uvozimo prvenstveno sir (45 posto uvoza tj. 82 milijuna KM). Zabilježen je pozitivan trend u strukturi izvoza, gdje je poraslo učešće jogurta, a smanjilo se učešće dugotrajnog (UHT) mlijeka – kazao je zamjenik šefa projekta Sweden/USAID FARMA II Feđa Begović.
Zahvaljujući rastu izvoza od 118 posto, tržište Srbije sada je prvo po vrijednosti ostvarenog izvoza, koji je iznosio 38 milijuna KM. Tajnik Asocijacije za prehrambenu industriju VTK BiH Tijana Muhamedagić je navela da su ključna i tržišta Crne Gore sa 35 milijuna KM, te Sjeverne Makedonije sa 17 i Hrvatske sa 13 milijuna KM. Zbog nametnutnih taksi u potpunosti je prestao izvoz na tržište Kosova. Kompanija Mlijekoprodukt je jedan od lidera u izvozu u sektoru mljekarstva.
Kako je kazao predstavnik ove kompanije Vlado Sandić, u prošloj godini su zabilježili rast na svim izvoznim tržištima, a i struktura izvoza je bila povoljna u smislu da su dosta više izvozili proizvode s većom vrijednošću. Dodao je da je Crna Gora tržište na kojem Mlijekoprodukt ostvaruje svoj najveći izvoz, oko 50 posto.

( Fena )

Share.

About Author

Comments are closed.