Zbog koronavirusa otežana i poslovna suradnja BiH s azijskim zemljama

0
Pojava epidemije koronavirusa, čije se razmjere još ni ne naziru, već ozbiljno otežava odvijanje poslovne suradnje u svijetu, uključujući i Bosne i Hercegovine sa azijskim zemljama. Iz Odjela za makroekonomsku analizu Uprave za neizravno oprezivanje (UNO) BiH ističu kako, s obzirom na visok rast uvoza iz Kine i azijskih zemalja u prosincu 2019. godine, i to od 13 posto, može se pretpostaviti da se radi o višemjesečnim nabavkama.
Negativni efekti pojave koronavirusa na razmjenu s azijskim zemljama, a time i na naplatu prihoda od carina u BiH, mogu se očekivati narednih mjeseci, ukoliko se do tada virus ne stavi pod kontrolu.
U biltenu iz ovog odjela UNO je ukazano na rastući trend prihoda od carina na uvoz roba iz trećih zemalja, među kojima je najznačajniji partner Kina. – Koliki je značaj roba azijskog porijekla za naplatu carina ukazuje i činjenica da prihodi od carina na uvoz dobara iz Kine i ostalih azijskih zemalja premašuju 53 posto naplaćenih prihoda od carina u 2019. – naveli su. U siječnju 2020. nastavljen je pozitivan trend u naplati prihoda od carina iz prosinca 2019. godine.
Prema preliminarnom izvješću UNO, rast naplate prihoda od carina je bio dva posto. Iako su prihodi od carina izgubili svoju značajnost koju su imali u prošlosti za financiranje proračuna svih razina vlasti (u 2006. udio prihoda od carina u prihodima od neizravnih poreza je iznosio 13 posto, a u 2019. tek 4,6 posto) za fiskalnu konsolidaciju vlada u BiH i dalje su značajan izvor prihoda, te svako ozbiljnije smanjenje može dovesti do destabilizacije proračuna. Carine se naplaćuju na uvoz roba iz trećih zemalja i ograničen opseg roba iz EU/CEFTA/EFTA.

( Fena )

Share.

About Author

Comments are closed.