Poslodavci traže subvencioniranje plaća, moratorij na vraćanje kredita

0
Udruženje poslodavaca FBiH najavilo je danas formiranje kriznog stožera poslodavaca i gospodarskih komora koji bi surađivao s Kriznim stožerom Federalnog ministarstva zdravstva kako ne bi bile uvođene mjere koje bi imale direktne posljedice na gospodarstvo.
Predsjednik Udruženja Adnan Smailbegović rekao je na konferenciji za medije u Sarajevu da bi vlast trebala osnovati kompenzacijski fond kako bi proračunskim sredstvima bile sufinancirane plaće i doprinosi radnicima. – Također, Svjetska banka i MMF su ponudili određena sredstva za pomoć gospodarstvu – naveo je Smailbegović. Dodao je da poslodavci traže i moratorij ili prolongiranje vraćanja kredita bankama, kako za kompanije tako i za radnike, do normalizacije stanja. Smailbegović je naveo da bi ministarstva prometa i trgovine trebala uspostaviti suradnju sa zemljama u regiji kako bi omogućili neometan protok roba u i izvan BiH. – Podržavamo većinu mjera federalnog i županijskih kriznih stožera, iako za neke nismo sigurni da su potpuno opravdane, a sve kako bi zadržali radna mjesta i kako bi naši zaposlenici što manje osjetili krizu – izjavio je Smailbegović. Istaknuo je kako su trenutno naši hoteli popunjeni sa najviše 10 posto kapaciteta, da prijevoznici imaju sve manje posla, a da situacija u Italiji otežava poslovanje tekstilne, metalne i autoindustrije.
Predsjednik Gospodarske komore FBiH Mirsad Jašarspahić naglasio je da traže od nadležnih institucija proglašenje izvanrednog stanja, jer bi tek tada mnogi od zahtjeva poslodavaca bili provodivi. – Tvrtke se suočavaju s nemogućnošću poslovanja zbog nastale situacije jer nisu u stanju nabavljati sirovine ili isporučiti proizvode na ciljana tržišta – pojasnio je Jašarspahić.

( Fena )

Share.

About Author

Comments are closed.