Radman: Pozitivna odluka za Sjevernu Makedoniju i Albaniju hrvatski uspjeh

0

Članice EU pisanim su putem službeno dale suglasnost za otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, rekao je u srijedu šef diplomacije Gordan Grlić Radman koji tu odluku smatra političkim uspjehom Hrvatske usred koronavirusa i potresa.

“Ovo je Hrvatskoj uspjelo u vrlo teškim uvjetima, u borbi s koronavirusom i potresima u Zagrebu”, istaknuo je u MVEP-u ministar vanjskih i europskih poslova.

Europska komisija počinje raditi na pregovaračkom okviru koji se očekuje do lipnja, rekao je Grlić Radman.

Zemlje članice EU-a prijepodne su pisanim putem donijele odluku o otvaranju pregovora sa Skopljem i Tiranom.

Blokiranje tih dviju zemalja u listopadu prošle godine bila je “neočekivana odluka”, rekao je te istaknuo da se Hrvatska tim pitanjem počela baviti još tijekom priprema za prvo predsjedanje Vijećem EU-a.

“Hrvatska je uložila sve vanjskopolitičke napore kako bi uvjerila sve zemlje u nužnost otvaranja pregovora s ove dvije zemlje jer joj je u interesu europska perspektiva zemalja zapadnog Balkana, stabilnost i sigurnost. To je veliki politički uspjeh Hrvatske”, rekao je.

Nije još poznat točan datum početka pregovora, ali ministar drži da sada nije važan datum, već “poslati poruku ostalim zemljama zapadnog Balkana da se isplati raditi na europskoj perspektivi, ispunjavanju kriterija i prihvaćanju europskih vrijednosti”.

Zagrebački samit o proširenju EU-a na zapadni Balkan u svibnju, središnji događaj hrvatskog predsjedanja EU-om, zasad nije upitan zbog koronavirusa.

“Taj datum još uvijek stoji. Mi se nadamo da ćemo dotad prebroditi ovu krizu. Pripravni smo za svibanj i ne razmišljamo o otkazivanju”, rekao je ministar.

Vlada pozdravila otvaranje pregovora

Otvaranjem pristupnih  pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom ispunjen je jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja, ocijenila je u srijedu hrvatska vlada.

,,Vlada RH izražava zadovoljstvo što je jedan od prioriteta hrvatskog predsjedništva ostvaren – odluka o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom”, rekao je premijer Andrej Plenković.

Odluka o otvaranju pregovora o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom osobito je važna zbog činjenice da se njome nastavlja proces proširenja Europske unije.

“Ova odluka rezultat je i višemjesečnih intenzivnih političkih i diplomatskih napora hrvatske Vlade, koja je ostala ustrajna u namjeri postizanja ovog cilja i nakon izostanka očekivane odluke na Europskom vijeću u listopadu prošle godine”, kazao je premijer.

Odluka je važna i zbog teških okolnosti u kojima je donesena, ocijenio je.

Hrvatsko predsjedništvo pokazalo je na djelu da ostaje operativno i sposobno postizati važne odluke, unatoč izvanrednim okolnostima uslijed pandemije COVID 19 virusa, koja je u mnogočemu promijenila način rada i komuniciranja unutar Unije, smara premijer.

“Pripremanjem Sastanka na vrhu EU-Zapadni Balkan u Zagrebu te kroz aktivan dijalog s kolegama čelnicima država članica i europskih institucija, uspjeli smo vratiti pitanje proširenja visoko na dnevni red EU”, izjavio  Plenković.

Odluka o otvaranju pregovora sadrži i odluku o početku rada na pregovaračkim okvirima za Sjevernu Makedoniju i Albaniju. Bitno je da Europska komisija odmah započne rad na tom važnom segmentu pregovaračkog procesa. Kada pregovarački okviri budu usvojeni, Međuvladine konferencije na kojima će se i formalno otvoriti pregovori s te dvije države sazvat će se čim prije bude moguće.  Ova odluka predstavlja poticaj i ohrabrenje Sjevernoj Makedoniji i Albaniji za nastavak provedbi reformi.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.