U HNŽ do danas 174 slučaja koronavirusa, u Čitluku 66, Mostaru 55, Konjicu 28, Čapljini 15 i u Jablanici deset

0

Na području Hercegovačko-neretvanske županije do danas su zabilježena 174 slučaja koronavirusa, od kojih u Čitluku 66, Mostaru 55, Konjicu 28, Čapljini 15 i u Jablanici deset. To je danas potvrdio dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNKŽ i član Kriznog stožera.

Istaknuo je da je najsloženija situacija u Čitluku, priznavši da se nije na vrijeme reagiralo. – Što se tiče Čapljine, prvozaraženi je bio iz velike obitelji, gdje je bilo mnogo kontakata i gdje se nisu pridržavali mjera, ali su svi slučajevi pod nadzorom, rekao je dr. Avdić.

Naveo je da je situacija u Mostaru u dobrom stanju te da se radi o pojedinačnim slučajevima. – Moramo povesti više računa o ulasku virusa u bolnicu. Oni su pod najvećim pritiskom, jer u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar dolaze ljudi iz tri županije. U Konjicu situacija s koronavirusom miruje, kazao je dr. Avdić.

Prema njegovim riječima, od ukupnog broja pozitivnih 42 posto su muškarci, a žene 58 posto. Kada su u pitanju umrli, 67 posto su muškarci, a 33 posto žene. Prosječna dob umrlih je 76 godina, a pozitivnih 46 godina, što je veoma mlada populacija.

Dr. Avdić je kazao da je u “Covid bolnici” u Mostaru 29 hospitaliziranih, od kojih je šest na respiratoru i 11 na podršci kiseonikom.

Načelnik Županijskog stožera civilne zaštite Eugen Ćubela ustvrdio je kako su mjere ograničenja kretanja između općina HNŽ donesene na preporuku struke i da su zakonski utemeljene.

– Na donošenje odluke o ograničavanju kretanja odlučili smo se iz razloga što se situacija otima kontroli. Da bi to na vrijeme suzbili i slušajući glas struke u Županijskom stožeru odluku smo donijeli jednoglasno, kazao je Ćubela.

Glasnogovornik Vlade HNŽ i Kriznog stožera Pero Pavlović rekao je da je upućen apel Federalnom stožeru da prepozna što se događa u HNŽ i donese odluku o ograničavanju kretanja na prostoru cijele Federacije Bosne i Hercegovine.

– Nije ova naredba donesena iz hira, već na osnovu preporuka struke. Učinite to na području cijele Federacije, tako ćemo zaustaviti širenje virusa, poručio je Pavlović.

( večernji-ba )

Share.

About Author

Comments are closed.