Janša: Slovenija potpuno kontrolira koronavirus

0

U razgovoru za britansku televiziju BBC slovenski je premijer Janez Janša kazao da Slovenija ima “potpunu kontrolu” nad koronavirusom i potrebne epidemiološke standarde za siguran boravak gostiju već nakon 1. lipnja.

“Uveli smo tzv. korona-standarde po preporuci zavoda za javno zdravlje koji će se primjenjivati za sve koji dođu u naše hotele i druge turističke kapacitete. Učinit ćemo sve da im odmor u Sloveniji bude potpuno siguran”, kazao je slovenski premijer.

Dodao je da se u Sloveniji u zadnja dva tjedna na dnevnoj bazi bilježi samo jedan ili nula slučajeva novooboljelih od covida-19, što znači da Slovenija potpuno kontrolira situaciju, pa će epidemija i službeno prestati 1. lipnja, kada će turistička djelatnost biti u potpunosti otvorena.
Sa skoro 300 tisuća noćenja godišnje turisti iz Velike Britanije bili su u normalnim godinama u Sloveniji  na petom mjestu među stranim gostima, a Janša je za BBC kazao da su ponovo dobrodošli u Sloveniju u kojoj će se moći osjećati sigurnima.

Janša je dodao da će u Sloveniji 90 posto turističkih kapaciteta nakon otvaranja sezone djelovati, ali “u novoj normalnosti” i s korona-standardima, ali neće biti još dopuštene neke ranije djelatnosti koje su rizičnije za širenje virusa, poput rada noćnih klubova i diskoteka.
Janša je naveo da će Slovenija do sredine idućeg mjeseca postići dogovore s Austrijom i Mađarskom o “otvaranju” granica za turističke posjete, podsjetivši da je to već uspjela postići s Hrvatskom koja je također “skoro virus-free” država.

Što se tiče Italije koja je bila jedno od prvih žarišta novog koronavirusa u Europi, tu još postoji “nekoliko problema”, dodao je Janša, ali uz sugestiju da bi se režim prijelaza mogao liberalizirati sa susjednom talijanskom pokrajinom Friuli Venezia Giulia, gdje je bilo manje oboljelih i gdje je situacija sada povoljnija nego u drugim pokrajinama na sjeveru Italije.

( Hina   )

Share.

About Author

Comments are closed.