Josip Merdžo: Bošnjački lideri, kad god mogu, urade nešto kontra Hrvata ili Srba

0

O odgodi lokalnih izbora u BiH rebao je odlučiti državni Parlament, smatra glavni tajnik HNS-a BiH Josip Merdžo.  Govoreći o izboru članova SIP-a, Merdžo u razgovoru za Bild.ba ocjenjuje takav izbor kao “incidentno uklizavanje”. – Mi u HNS-u smo mišljenja kako način na koji je imenovano SIP nije politički korektan, a zakonski je vrlo upitan. Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH je otvorio postupak izbora i dogodilo se jedno incidentno uklizavanje, mimo rada Povjerenstva koje je trebalo odrediti članove SIP-a – rekao je Merdžo.

U BiH je dogovor, smatra on, vrlo upitna kategorija. – Svi oni koji su podržali prvotno rad Povjerenstva, imenovali su na kraju te druge članove. To nam je ponovno pokazalo kako je u BiH dogovor vrlo upitna kategorija. Bošnjački politički predstavnici, kad god mogu, urade nešto kontra Hrvata ili Srba, ovoga puta uz pomoć partnera iz SDS-a i drugih oporbenih stranaka iz RS-a. S te strane je krajnje upitno funkcioniranje SIP-a, njegova zakonitost i legitimitet – rekao je glavni tajnik HNS-a.

O datumu lokalnih izbora, po Merdžinom mišljenju, treba odlučivati isključivo državni parlament. – Kad je riječ o lokalnim izborima, Parlamentarna skupština i njena oba doma su trebala otvoriti pitanje održavanja i datuma lokalnih izbora, iz više razloga, a prvenstveno zbog situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa – kazao je. Problem je i, smatra Merdžo, neusvajanje državnog proračuna. – Tako ozbiljna pitanja treba razmatrati Parlament, a tu je i državni proračun kao još jedna varijabla koja nam govori kako izbore trenutno nije moguće provesti ovako kako je to zakonski sada zamišljeno – ocijenio je.

Kad su u pitanju izbori za Grad Mostar, izostao je dogovor sa SDA, mišljenja je glavni tajnik HNS-a. – Kada je u pitanju grad Mostar, za sada izbora nema. Jednostavno, nema dogovora sa SDA, a kada god se razgovara o izborima u Mostru, tu se otvaraju i neka druga nepotrebna pitanja – rekao je. Izbora bi u Mostaru ipak moglo biti, ali uz, kako kaže, određene “pravne marifetluke”. – Neko opće opredjeljenje je da Mostar treba izbore i nejasno je kako će se to dogoditi. Odluka Europskog suda za ljudska prava je predvidjela mogućnost kako bi u slučaju izbora u Mostaru mogao intervenirati Ustavni sud. To bi se moglo dogoditi uz određene pravne marifetluke.

Također, nejasno je i kako bi Ustavni sud uopće mogao održati plenarnu sjednicu jer je upitno i, među ostalim, pitanje dolaska stranih sudaca – zaključio je Merdžo za Bild.ba.

Share.

About Author

Comments are closed.