Hrvatska u skupini zemalja EU-a s padom proizvodnje mlijeka u ožujku

0

Proizvodnja mlijeka u Europskoj uniji porasla je ožujku unatoč krizi uzrokovanoj pandemijom koronavirusa a Hrvatska je bila u manjinskoj skupini zemalja koje su bilježile njezin pad, pokazuje izvješće Eurostata.

Procjenjuje da je u ožujku na poljoprivrednim gospodarstvima u 27 zemalja EU-a prikupljeno ukupno 12,7 milijuna tona mlijeka, što je za 1,2 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, izračunali su u Eurostatu.

U odnosu na veljaču proizvodnja je porasla, što je uobičajeno za proljeće s obzirom na dostupnost svježe trave, ističu europski statističari.

Dodaju i da, po svemu sudeći, na prikupljanje mlijeka u EU nisu utjecale uvedene mjere blokade provedene kako bi se suzbilo širenje Covida-19″.

Proizvodnja je na godišnjoj razini porasla u većini zemalja EU-a, ističu u Eurostatu.

Među vodećim zemljama-proizvođačima najviše je porasla proizvodnja u Nizozemskoj, trećem proizvođaču mlijeka u EU, za tri posto, na 1,2 milijuna tona.

Poljska dijeli četvrto mjesto s Italijom s proizvedenih 1,1 milijun tona mlijeka, što predstavlja povećanje od 1,9 posto kada je u pitanju veliko srednjoeuropsko gospodarstvo. U mediteranskoj zemlji, iznimno teško pogođenoj epidemijom, pala je 2,8 posto.

U Njemačkoj i Francuskoj dva vodeća proizvođača, proizvodnja je u ožujku na godišnjoj razini gotovo stagnirala, uz proizvedenih 2,8 milijuna odnosno 2,2 milijuna tona mlijeka.

U Hrvatskoj je u ožujku proizvedeno 38,69 tisuća tona mlijeka, 3,3 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Pad proizvodnje na godišnjoj razini bilježile su još Grčka, Danska, Latvija, Litva i Rumunjska.

Podaci za ožujak signaliziraju i sezonski neuobičajeno povećanje proizvodnje maslaca i mlijeka za konzumaciju, a porastao je i udio mlijeka koji se koristio u njihovoj proizvodnji, primjećuju u Eurostatu.

Sezonski rast proizvodnje obranog mlijeka u prahu bio je pak slabiji nego prethodnih godina, ističu.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.