INTERVJU: Damir Džeba: Nedopustiv je pritisak na pravosuđe od strane pojedinih bošnjačkih političara

0

Predsjednik Kluba HDZ-a BiH  u Skupštini HNŽ-a, izaslanik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, Damir Džeba, koji je ujedno i član Odbora za utvrđivanje činjenica i nabavci 100 respiratora iz Narodne Republike Kine kojeg je imenovao Dom naroda Parlamenta FBiH  u intervjuu za naš portal politika24.net govori o posljednjim događajima oko afere „Respirator“, povlačenju vitalnog interesa Bošnjaka u Hercegovačko-neretvanskoj županiji u  ključnom trenutku za pomoć žiteljima i gospodarstvu, komentira odluku Središnjeg izbornog povjerenstva o odgodi lokalnih izbora u BiH, te govori o političkoj krizi u BiH.

 

www.politika24.net: Član ste odbora za ispitivanje sporne nabavke respiratora. Kako komentirate posljednja događanja oko afere „Respirator“?

Član sam Odbora za utvrđivanje činjenica i nabavci 100 respiratora iz Narodne Republike Kine koji su plaćeni 10,5 milijuna KM kojeg je imenovao Dom naroda Parlamenta FBiH. Upravo smo završili s radom i sačinili izviješće koje smo podnijeli Domu naroda PFBiH. Kroz nekoliko sjednica razmatrali smo sve okolnosti i utvrdili činjenice nakon što smo dobili pisane odgovore, dokumentaciju ali i saslušali izjave predstavnika nadležnih institucija vezanih za ovaj slučaj. Od najznačajnijih bi istakao kao su novci odobreni i dodjeljivani Federalnoj upravi Civilne zaštite za nabavku medicinske opreme i materijala bez navođenja bilo kakve specifikacije o kakvoj opremi se radi. U sličnim prethodnim situacijama uvijek bi se navodila barem okvirna specifikacija materijala ili opreme te okvirna cijena.  Znači da je se propustilo navesti za koju opremu i materijal se planiraju utrošiti novci.

Federalna uprava Civilne zaštite (FUCZ) je potpisala ugovor sa F.H. Srebrenom malinom d.o.o. o kupoprodaji roba tj. nabavku 100 respiratora, 3.4.2020, u trenutku kada ova firma nije imala odobrenje za promet medicinskim sredstvima i lijekovima niti odobrenje za interventni uvoz.

Iz odgovora FUCZ nam je rečeno kako je navodno bilo 9 ponuda za nabavku traženih respiratora ali to je bilo samo usmeno jer ne postoje dokazi za to, nema tih ponuda protokoliranih u FUCZ, niti ih je sadašnji v.d. ravnatelja ikad vidio. Opet prema usmenoj izjavi, nema nikakvih dokaza, navodno je firma F.H. Srebrena malina d.o.o. izabrana samo zato što je navela da može do 15.4.2020. dovesti u BiH 100 respiratora, a navodno u ostalim ponudama su stavljeni kasniji datumi isporuke. Mi ni do dan danas nismo dobili sporne respiratore. Još uvijek su na Zračnoj luci Sarajevo.

Temeljem uvida u dokumentaciju i izjave jasno je vidljivo da je FUCZ u trenutku sklapanja ugovora potpisala ugovor s tvrtkom koja nije imala nikakvu zakonsku osnovu za uvoz medicinske opreme i promet medicinskom opremom. Također, prema Institutu za mjeriteljstvo BiH, nabavljeni model respiratora za 10,5 milijuna KM  ACM812A se koristi u transportnim sredstvima, kod postoperativnih oživljavanja, utapanja, strujnih udara, naglog prekida rada srca i disanja.

Iz svega zaključujemo da su u biti nabavljeni respiratori koji su neupotrebljivi za korištenje u intenzivnoj njezi bolnica, da nije konsultirana struka iz Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH koja je prethodno izbačena iz Federalnog stožera Civilne zaštite. Utvrđeno je kako je cijeli niz postupaka u ovom slučaju urađen protivno zakonima i procedurama te se mora sudskim procesom utvrditi odgovornost pojedinaca.

 

www.politika24.net: Bošnjački politički predstavnici prozivaju kako su Hrvati krivi za sva događanja kojima svjedočimo posljednjih dana. Što oni žele postići takvim pristupom?

Želi se nametnuti i montirati kolektivna krivnja Hrvatima u BiH, bilo da je riječ o daljoj i bližoj povijesti, bilo o društvenim ili političkim odnosima, a evo sad se pokušava napadati Hrvate u pravosuđu i tužiteljstvu, pa i u Vladi FBiH, posebice vezano za aktualnu aferu ‘Respiratori’.  Nedopustivo je na kakav se način radi pritisak na pravosuđe od strane pojedinih bošnjačkih političara. Mi od rata nismo imali izravno uplitanje u pravosudni proces, pritisak i napade na Tužiteljstvo BiH i glavnu tužiteljicu od strane Bakira Izetbegovića i Šefika Džaferovića koji ovu aferu i kriminal oko nabavke respiratora žele odvesti na nacionalni teren gdje su tobože svi Bošnjaci ugroženi i gonjeni.

Ukoliko želimo mir i pomirenje ne može postojati kolektivna krivnja. Izetbegović, pa i Džaferović u posljednje, već dugo funkcioniraju na način da Hrvatima u BiH, HDZ-u BiH ili HNS-u BiH ‘nalijepi’ kolektivnu krivnju za potrebe unitarističke i dnevne politike.

Žele predstaviti da je utvrđivanje kriminala oko nabavke respiratora napad na Bošnjake u BiH što je u biti pokušaj ‘zamagljivanja’ cijele afere, a također žele da Vlada FBiH kao kolektivno tijelo bude odgovorno pokušavajući sakriti trojac Novalić-Solak-Hodžić. Braneći vlastite kadrove u aferama, braneći ratne zločine Armije BiH, braneći gospodarski kriminal pojedinih članova stranke Izetbegović ide u minimiziranje razmjera zločina i nedjela.

Ako ćemo kroz nacionalni kontekst gledati rad pravosuđa onda Hrvati u BiH se s pravom mogu upitati što je s neriješenim slučajevima ubojstva generala HVO Vlade Šantića, ubojstva ministra MUP-a FBiH Joze Leutara, mnoštva ratnih zločina Armije BiH, posebice evo sada u mjesecu lipnju, gdje bih izdvojio brutalni masakr nevine osmero djece koji se dogodio 10.6. 1993. u Vitezu nakon potpisanog primirja. Ni do dan danas nemamo sudski proces za ovaj užasni ratni zločin kao ni za mnoge druge ratne zločine gdje je Armija BiH pobila Hrvate.

 

www.politika24.net: Žitelji Hercegovačko neretvanske županije direktno pogođeni ekonomskim posljedicama uzrokovanim pandemijom koronavirusa čekaju pomoć nadležnih županijskih tijela. No, svjedoci smo kako bošnjački zastupnici u Skupštini HNŽ-a potežu pitanje vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka u ključnom trenutku. O svemu ovome raspravljao je i županijski odbor HDZ BiH HNŽ. Kakav je Vaš stav oko ove novonastale situacije, te kakvi su zaključci županijskog odbora HDZ BiH HNŽ-a po ovom pitanju?

 

Jedan od zaključaka ŽO HDZ-a BiH HNŽ-a je da neće dopustiti nikomu da ucjenjuje i uvjetuje kako će raditi dužnosnici HDZ-a BiH u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti županije. Važno je napomenuti da svi žitelji županije koji su direktno pogođeni ekonomskim posljedicama uzrokovanim pandemijom koronavirusa COVID-19 čekaju pomoć nadležnih županijskih tijela. Na žalost još uvijek nismo u procesu provedbe paketa financijske pomoći gospodarstvenicima kojima je bio zabranjen rad ili su pretrpjeli veliku štetu zbog proglašenja stanja nesreće u FBiH a slijedom toga i zapovijedi kriznih stožera civilne zaštite. Još uvijek nemamo usvojen ‘rebalans’ Proračuna 2020 i Izmjene i dopune zakona o izvršenju Proračuna kako bi tzv. ‘koronazakon’ bio operativan.

Međutim, kako je navedeno nekima su njihovi osobni interesi  i populističko ponašanje ispred  vitalnih interesa žitelja županije. U tome smjeru ŽO HDZ-a BiH HNŽ daje punu podršku Vladi i zastupnicima iz Kluba Hrvata u donošenju odluka i zakona, a sve u cilju pomoći ekonomiji i gospodarstvu.

 

www.politika24.net: Kako komentirate odluku Središnjeg izbornog povjerenstva o odgodi lokalnih izbora u BiH?

Raspisivanje lokalnih izbora i održavanje istih dovedena su u pitanje zbog nepoštivanja čitavog niza zakona i zakonskih procedura u procesu odabira novih članova Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) koje je ključna nadležna institucija za provođenje i održavanje izbora.

Povjerenstvo za odabir članova SIP-a Parlamentarne skupštine BiH ukazala je na kršenje zakonskih propisa i nepoštivanje procedura pri njihovom odabiru. Prekršena su apsolutno sva zakonska pravila i očigledno je da parlamentarne većine sa SDA više nema.

Stav HDZ-a BiH je jasan i ponavljam ga da duboko ispolitizirana i nelegalna institucija ne može biti jamac ni demokratskog održavanja izbora, niti implementacije istih. Sve nabrojane stavke nužni su preduvjeti da bi demokratski institut izbornog procesa bio provediv. Zagovarati legalizam, a grubo kršiti sve procedure predstavlja licemjerje i neodgovornost prema državnim institucijama i tijelima koja moraju biti brana nelegalnim radnjama.

HDZ BiH neće dopustiti da se izborni procesi pretvore u lakrdiju od strane političkih stranaka i sudionika koji na dnevnoj bazi ruše ustavni poredak, krše zakonske odredbe i usput nađu vremena za dijeljenje lažnih lekcija o demokraciji i institutu izbora. Pozivamo iste sudionike da se iskaže politička volja da institucija SIP-a ima svoje zakonsko uporište koje će biti neovisno od bilo kakvih utjecaja i ucjena te time osiguramo demokratske, zakonski utemeljene i transparentne izbore.

Nejasno je zašto u kontinuitetu međunarodna zajednica nema nikakvu reakciju na ovakva kršenja demokratskih standarda i procedura posebice je čudno što nema jasne reakcije OSCE-a.

 

www.politika24.net: Politička kriza u BiH traje već dulje vrijeme, kako vrijeme ide kriza se produbljuje. Kakva su Vaša predviđanja hoće li se politička kriza nastaviti ili će se ipak moći doći do kompromisa?

Kriza političkih ali i drugih odnosa je najveća od rata s tendencijom da se produbi ukoliko s ne promijeni Izborni zakon BiH sukladno odlukama Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava. Hrvati u BiH moraju birati svoje političke predstavnike a ne da im to, kroz izborni inženjering, rade Bošnjaci već nekoliko izbornih ciklusa. Ne mogu se odnosi u BiH i budućnost graditi na prevarama. Nije dobro kad Bošnjaci nameću i biraju Hrvatima političke predstavnike u tijelima vlasti. To je ključ što se tiče političkih odnosa, a za budućnost se moramo obračunati s korupcijom i ulagati u obrazovanje.

( politika24.net )

Share.

About Author

Comments are closed.