Inflacija u eurozoni blago ojačala u lipnju

0

Inflacija u eurozoni blago je ojačala u lipnju, odražavajući kontinuirano snažan rast cijena hrane i blaži pad cijena energenata paralelno postupnom ukidanju mjera zaštite od pandemije koronavirusa, pokazale su u utorak procjene Eurostata.

Godišnja stopa inflacije mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) porasla je u lipnju na 0,3 posto, s 0,1 posto u svibnju, izračunali su europski statističari.

U europskom statističkom uredu podsjećaju da su u lipnju postupno ukinute brojne mjere kojima su vlade nastojale suzbiti pandemiju koronavirusa, posebno u sektoru putovanja.

Najviše su u mjesecu na izmaku porasle cijene svježe hrane, za 5,9 posto u odnosu na prošlogodišnji lipanj. Njihov je rast ipak nešto blaži nego u svibnju kada su poskočile 6,7 posto.

Najviše su pale cijene energenata, za 9,4 posto u odnosu na prošlogodišnji lipanj. U svibnju poskočile su gotovo 12 posto.

Kada se isključe oscilacijama podložne cijene energenata te hrane, alkoholnih pića i duhanskih proizvoda, inflacija je u eurozoni blago oslabila, na 0,8 posto. U svibnju iznosila je 0,8 posto.

Među članicama eurozone najviše su porasle cijene u Slovačkoj i Nizozemskoj, za 1,9 odnosno 1,7 posto. Najviše su pale na Cipru i u Grčkoj, za 2,5 odnosno 1,7 posto u odnosu na prošlogodišnji lipanj.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.