Portugal spreman nacionalizirati vodećeg avioprijevoznika

0

Portugalska vlada spremna je nacionalizirati vodećeg avioprijevoznika budući da drugi veliki dioničar odbija predloženi državni kredit koji bi mu trebao pomoći u koronakrizi, izvijestili su u utorak mediji.

TAP je djelomično privatiziran 2015. godine. Država trenutno drži 50 posto udjela, 45 posto udjela u vlasništvu je brazilsko-američkog poduzetnika Davida Neelemana i njegovog konzorcija Atlantic Gatewaya a ostatak je u vlasništvu radnika.

Kompanija je u travnju zatražila pomoć vlade jer je zbog urušavanja potražnje pod utjecajem pandemije bila prisiljena obustaviti gotovo svih 2.500 letova tjedno. U svibnju su pokušali ponovo uvesti neke međunarodne letove ali potražnja je i dalje bila slaba pa su odustali.

Jučer su izvijestili da su u prvom tromjesečju poslovali s neto gubitkom od 395 milijuna eura uglavnom zbog gotovo potpune obustave zračnog prometa u vrijeme pandemije.

TAP je u prva tri ovogodišnja mjeseca prevezao 12,6 posto manje putnika nego u istom prošlogodišnjem tromjesečju, ukupno 2,96 milijuna. Samo u ožujku njihov je broj pao 54,7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Ministar: nećemo popustiti

Vlada je odlučila kompaniji odobriti 1,2 milijarde eura kredita, Europska komisija odobila je taj plan ali su pregovori s Atlantic Gatewayem zapeli.

Stoga se vlada sprema predsjedniku države uputiti prijedlog uredbe o nacionalizaciji TAP-a, izvijestio je danas tjednik Expresso.

Vlada je donijela odluku o nacionalizaciji nakon neuspjelih pregovora s Atlantic Gatewayom o državnom kreditu, piše tjednik.

U prijevozniku nisu odmah bili dostupni za komentar te informacije.

Ministar infrastrukture izjavio je danas da vlada namjerava nastaviti pregovore s partnerom iz privatnog sektora o održivom rješenju za TAP ali neće popustiti.

“I dalje namjeravamo izložiti prijedlog našem partneru iz privatnog sektora i nadam se da će biti prihvaćen”, kazao je u utorak ministar Nuno Santos članovima parlamentarnog odbora.

“Trenutno smo spremni za sve opcije”, dodao je ministar.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.