Njemačka strahuje da je narušena autonomija Hong Konga

0

Njemačka strahuje da je “narušena” autonomija Hong Konga, a Berlin će pokrenuti pitanje o ljudskim pravima u Kini tijekom svog predsjedanja EU-om, rekla je u petak kancelarka Angela Merkel.

“Na temelju otvorenog dijaloga mi također govorimo o vladavini prava i ljudskim pravima, kao i budućnosti Hong Konga gdje je, strahujemo, narušeno važni načelo “jedna zemlja, dva sustava””, rekla je Merkel.

Obratila se zastupnicima gornjeg doma njemačkog parlamenta Bundesrata gdje je istaknula prioritete njemačkog predsjedanja EU-om među koje želi uvrstiti trgovinski sporazum s Kinom.

“Kako bi imala uspješne odnose s Kinom i učinkovito predstavljala naše europske interese, Europa mora odlučno govoriti jednim glasom”, rekla je Merkel.

“Samo zajedno je 27 članica EU-a dovoljno snažno za postizanje ambicioznih sporazuma s Kinom.”

EU pritišću skupine za ljudska prava i aktivisti da ne stavi na prvo mjesto svoje ekonomske interese nakon što je Kina nametnula zakon o nacionalnoj sigurnosti Hong Kongu. Zapadne zemlje ga vide kao prijetnju slobodama i autonomiji u kojima grad uživa od 1997. kada ga je Britanija vratila Kini.

Blok je voljan postići sporazum o ulaganju EU-a i Kine nakon šest godina pregovora. EU želi vidjeti napredak u područjima poput automobilske industrije i biotehnologije te kako Peking ograničava subvencije državnim tvrtkama.

Predsjednik Gospodarske komore EU-a u Kini rekao je u lipnju da ne vjeruje u postizanje sporazuma do kraja godine i izrazio bojazan da Kina ide prema izolaciji.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.