Velika Britanija spremna na samostalno uvođenje sankcija zbog ljudskih prava

0

Velika Britanija će, vjerojatno već tijekom dana, po prvi puta samostalno nametnuti sankcije desetini pojedinaca optuženih za kršenje ljudskih prava širom svijeta, piše u ponedjeljak BBC.

Ministar vanjskih poslova Dominic Raab pokrenut će novi režim sankcija koji stupa na snagu nakon brexita, imenovanjem prijestupnika čija će imovina biti zamrznuta.

Prije je Velika Britanija uvijek nametala sankcije kolektivno u sklopu djelovanja UN-a i Europske unije.

Međutim, nakon brexita Velika Britanija može samostalno djelovati.

Raab će također predstaviti prijedlog zakona potreban za samostalno britansko nametanje sankcija.

Sankcije će biti nametnute pojedincima ili organizacijama optuženima za kršenje ljudskih prava širom svijeta, kao i onima koji od toga financijski profitiraju.

Raab će, kako se očekuje, navesti desetak osoba čija je imovina u Velikoj Britaniji zamrznuta, a ti pojedinci imat će zabranu ulaska u Veliku Britaniju.

Očekuje se da će na listi biti državljani Rusije, Saudijske Arabije i Sjeverne Koreje, ali, za sada, ne i Kine.

Dopisnik BBC-a James Landale kazao je da se dugo očekivao novi režim sankcija te da on “tvori temelj vanjskopolitičke ambicije vlade da Britanija postane globalni branitelj međunarodnih pravila i ljudskih prava”.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova kazao je da će novi režim dozvoliti Velikoj Britaniji da “djeluje nezavisno sa saveznicima poput SAD-a, Kanade, Australije i Europske unije”.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.