Danska Covid-19 certifikatom građanima olakšava putovanja u inozemstvo

0

Danska je građanima počela izdavati Covid-19 certifikate kako bi im olakšala putovanja u inozemstvo u vrijeme pandemije, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Digitalni je certifikat potvrda negativnog rezultata na PCR testu (polimerična lančana reakcija). Neke zemlje njime uvjetuju ulazak na svoj teritorij, podsjeća dpa.

Mogao bi se koristiti i kao osnova za zahtjev za izuzeće od pravila karantene, dodalo je ministarstvo.

Izdavat će se besplatno nakon testiranja na Covid-19 u Danskoj, pri čemu rezultat testiranja neće smjeti biti stariji od sedam dana.

Potvrdu će moći dobiti svi punoljetni građani s prebivalištem u Danskoj a roditelji maloljetnika moći će od sredine srpnja preuzeti slične certifikate i za djecu.

Testiranje na Covid-19 besplatno je u Danskoj od sredine svibnja.

Vlada je ujedno jučer udvostručila dozvoljeni broj ljudi na većim okupljanjima, na 100, zbog napretka u kontroli pandemije. Od 8. kolovoza bit će povećan na 200, prema odluci koju je parlament usvojio u lipnju.

Izuzeća dopuštaju okupljanja i većeg broja ljudi, primjerice na utakmicama u nogometnoj ligi.

Danska se postupno ponovno otvorila nakon što je u ožujku zatvorila granice i mnoge institucije kako bi zaustavila širenje koronavirusa. Nedavno su ponovno otvorene škole, restorani, kazališta, kina i trgovine.

U srijedu zabilježili su 609 smrtnih slučajeva povezanih s Covidom-19 i oko 13 tisuća potvrđenih slučajeva zaraze.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.