U Seulu petodnevna žalost za preminulog gradonačelnika

0

Seul će proglasiti petodnevnu žalost za gradonačelnika Park Won Soona kojeg je u četvrtak navečer policija pronašla mrtvog, priopćio je u petak glasnogovornik gradskih vlasti.

Taj 64-godišnji gradonačelnik je pronađen mrtav u sjevernom dijelu glavnog grada nešto iza ponoći, nekoliko sati nakon što je njegova kći prijavila nestanak.

Ispred gradske vijećnice će biti postavljen odar kako bi se stanovnici 10-milijunske metropole mogli oprostiti od gradonačelnika. To je prvi puta da grad organizira jednu takvu oproštajnu ceremoniju.

Gradonačelnikova kći prijavila je nestanak svog oca u četvrtak popodne nakon što je napustio službenu rezidenciju i izgovorio, kako joj se činilo, “posljednje riječi” te je policija krenula u sedmosatnu potragu.

Prema medijskim napisima, policija misli da je Park možda počinio samoubojstvo. U oproštajnom pismu Park se ispričao “svima”, posebice svojoj rodbini kojoj je, kako je rekao, “samo nanio bol”. Zatražio je da bude kremiran.

Razlozi njegovog nestanka su nejasni, no mediji navode da bi mogao biti povezan s optužbama za seksualno uznemiravanje. Protiv njega je nedavno s tim u svezi podnesen prigovor, a policija ga je ispitala u srijedu.

Park je bio omiljen gradonačelnik i dva puta je biran za glavnog čovjeka gradskih vlasti Seula. Prethodno je radio kao odvjetnik za pitanja ljudskih prava i bio je aktivan u udrugama civilnog društva.

Liberali su ga vidjeli kao potencijalnog kandidata na predsjedničkim izborima 2022.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.