Bugarski predsjednik pozvao vladu da podnese ostavku

0

Bugarski predsjednik Rumen Radev pozvao je u subotu vladu da podnese ostavku, produbljujući sukob s premijerom Bojkom Borisovom.

Predsjednik je također pozvao glavnog državnog odvjetnika da odstupi s dužnosti.

Radev je rekao da su te ostavke zatražili prosvjednici, a da on upućuje poziv uslijed napetosti nakon sukoba prosvjednika u petak. Sukobili su se simpatizeri vlade i pristaše predsjednika, koji je blizak oporbenoj Socijalističkoj stranci.

Vladajuća stranka GERB priopćila je da su sudionici skupa potpore predsjedniku gađali bocama policijske časnike i pritom trojicu ozlijedili. Osamnaest prosvjednika je uhićeno, navode iz stranke.

“Samo je jedan izlaz iz ove situacije: da vlada i glavni državni odvjetnik podnesu ostavke”, rekao je Radev u televizijskom obraćanju. “Povjerenje u te institucije ne može se vratiti nakon ovog nasilja i manipulacija.”

On je kazao da Bugari prosvjeduju protiv korupcije, zastrašivanja i pritiska državnog odvjetnika.

Radev, izabran za predsjednika 2016. godine glasovima Socijalističke stranke, otvoreno kritizira vladu desnog centra i optužuje je za korupciju, nedostatak pravde i gušenje slobode govora.

Tisuće Bugara izašle su na ulice Sofije zahtijevajući ostavku Borisova i glavnog državnog odvjentika koje optužuju za korupciju i povezanost s kriminalnim skupinama.

Prosvjedi su izbili ovog tjedna nakon što je glavni državni odvjetnik Ivan Gešev naredio pretres ureda predsjednika države i uhićenje dvojice suradnika Radeva osumnjičenih za trgovinu utjecajem.

Gešev je optužio Radeva za neustavno ponašanje, tvitajući da je narušio neovisnost pravosuđa i da je vršio pritisak na ured tužitelja.

Nekoliko stotina ljudi prosvjedovalo je ispred ureda predsjednika u Sofiji protiv vlade Bojka Borisova, tražeći demokraciju.

Na prijašnjem skupu Radev je pozvao prosvjednike da istjeraju “mafiju” iz vlade i ureda državnog odvjetnika.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.