INTERVJU: Dalibor Drlje: Bh Hrvati su prepoznali Plenkovićevu politiku i prijateljski odnos prema nama

0

Dalibor Drlje, savjetnik ministra MUP-a, član Županijskog odbora HDZ-a i kolumnist u intervjuu za naš portal politika24.net govori o rezultatima parlamentarnih izbora u Hrvatskoj i pobjedu HDZ-a, te velikoj potpori birača HDZ ovim kandidatima na biralištima u BiH, pokušaju mobiliziranja lijevog biračkog tijela u Hrvatskoj medijskim manipulacijama, posljednjim događajima oko Središnjeg izbornog povjerenstva, dogovoru oko održavanju izbora u Mostaru, te političkoj krizi koja u BiH traje već dulje vrijeme.

www.politika24.net: Kako komentirate rezultate parlamentarnih izbora u Hrvatskoj i pobjedu HDZ-a,  te veliku potporu birača HDZ ovim kandidatima na biralištima u BiH?

Jasno je da je rad i smjer Plenkovićeve politike pokazao vidljive rezultate. Da se razumijemo iz početka uopće nisam bio pobornik Plenkovića, ponajviše iz razloga što je nekako sporo donosio odluke i dvoumio se. Međutim, iz godine u godinu, iz problema u problem, iz rješavanja jedne situacije do druge, pokazao je politički kapacitet i znanje. U biti čim sam vidio smjer kojim se zalaže – desni centar, to mi se itekako svidjelo jer oduvijek smatram da je to pravi smjer kojim stranka treba ići, a ne nekakvo radikalno desničarenje, mahanje zastavama, priča o ustašama i partizanima, bacanje članova po podovima prilikom stranačkih proslava, okupljanje sumnjivih likova u vrhu stranke i slično. Plenković je u velikom djelu iskorijenio korupciju, riješio se radikalne desnice u stranci i tih marginalnih likova sa sumnjivim diplomama i fabriciranim biografijama, te usporedo rješavao probleme Agrokora, Uljanika, odlično vladao tijekom korona krize i potresa u Zagrebu. Kad se tome još doda i odličan odnos s vodećim ljudima Europske unije, te nama najvažnije – prijateljski odnos prema bh Hrvatima, koji sa strane Hrvatske nikada nije bio bolji, onda moramo priznati da je Plenković daleko najbolji izbor koji se nudio od početka milenija. Što se tiče potpore HDZ ovim kandidatima na biralištima u BiH moram kazati da je bila itekako dobra. Očekivao je jesam, ali ne u ovome broju. Vjerovao sam da će to biti dva sigurna mandata, a da će za treći se voditi borba. Najvažnije da je izlaznost bila velika, i na kraju su došla ta tri mandata kao rezultat. Jednostavno bh Hrvati su prepoznali Plenkovićevu politiku i prijateljski odnos prema nama. Rezultat je samo posljedica dobrog rada. Kad su pitanju ostali kandidati i liste, nisam bio baš uvjeren da mogu nešto napraviti. Lista Mosta s Republikancima mi je bila i zanimljivija nego Glasnovićeva, a eto pokazalo se suprotno, oni su totalno podbacili. Na kraju je Glasnović bio bliži prolazu. Iako mi i danas nije jasno kad neko glasuje za Glasnovića, posebice nakon mandata koji je imao u Saboru. Čovjek je legendarni branitelj i slavni general na ponos sviju nas, ali njegovo političko djelovanje je totalni promašaj.

 

 

www.politika24.net: No, i ovaj put bio je primjetan pokušaj mobiliziranja lijevog biračkog tijela u Hrvatskoj medijskim manipulacijama kako su primjetne gužve u Mostaru i na biralištima u BiH?

Standardna izlizana priča koja se ponavlja iz ciklusa u ciklus. I po njoj je jasno da lijeva opcija nema nikakve jasne politike, na žalost. Već se na tako prizemne, a sad već i zastarjele načine proba mobilizirati biračko tijelo. Apsurd. Možda im je to moglo upaliti nekada ranije, ali danas je to smiješno i providno. Zato i jesu gdje jesu po rezultatima. Ne nude ideje, ni ništa novo, već samo napadaju, ali starim metodama koje više nikog ne privlače. Još jedan totalni promašaj!

 

www.politika24.net: Što pokazuju posljednja imenovanja i događanja oko Središnjeg izbornog povjerenstva i odluka koje donosi to povjerenstvo, posebno one odluke koja se tiče odgode lokalnih izbora u BiH?

To je još jedan klasični promašaj. Ovdje je riječ o bošnjačkoj politici i njihovom promašenom načinu djelovanja tako što drugima sve nameću. Tako su zajedno sa SDS-om napravili državni udar imenovanjem članova SIP-a što dovodi do totalne krize. Ovo što Bošnjaci rade nije više udar na Hrvate ili Srbe, ovo je državni udar.

 

www.politika24.net: Konačno je postignut dugoočekivani dogovor oko izbora u Mostaru. Što postizanje dogovora znači za grad Mostar i za građane Mostara?

Ovaj dogovor je daleko najbolje što se moglo dogoditi Mostaru. Ovo što je dogovoreno je jedino realno politički i za provesti. Mostar će napokon dobiti Gradsko vijeće. Brojne investicije nisu dolazile jer nije bilo zakonodavne vlasti. Nisu se mogli donijeti regulacijski planovi, prostorni plan, mnoge građevine i objekti se nisu mogli izgraditi. Zaustavljena su ulaganja. Bez Vijeća se nisu mogle promijeniti ni čelne osobe u gradskim javnim poduzećima. Posebice se to odnosi na komunalu jer imamo neke direktore koji ne znaju raditi svoj posao ili ne žele. Gradonačelnik ih bez Vijeća nije mogao promijeniti. Glavni ciljevi Mostara u narednom razdoblju moraju biti jasni; rješavanje komunalnih problema prioritet broj jedan, oživljavanje turističkih potencijala, privlačenje stranih investicija i pod svaku cijenu podignuti na višu razinu Zračnu luku. Također, grad što prije mora izgraditi dvije manje športske dvorane i bar pet jedinica gradskih vrtića. Imamo ogromnih problema jer nam klubovi nemaju gdje trenirati pa nastaje borba za svaki termin u dvorani. Također, imamo problema zbog manjeg prostora u vrtićima, pa nam tako roditelji u 4 sata moraju dolaziti i stajati u redu kako bi upisali djecu. Vrtići i osoblje u njima su nam prekrasni, ali potrebno je više prostora. Ove stvari se pothitno moraju napraviti. Mostar je to zaslužio. Bar dvije manje športske dvorane i bar pet jedinica gradskih vrtića.

 

www.politika24.net: Politička kriza u BiH traje već izvjesno vrijeme. Kakva su Vaša predviđanja da li će u narednom periodu doći do kompromisa ili će se kriza još više produbiti?

Uvijek sam optimističan, ali ovdje neće biti pomaka dok se ne promijeni smjer bošnjačke politike koju predvodi SDA. Oni su najbrojniji i trebaju provoditi liderske poteze i biti lokomotiva napretka BiH, tako da Hrvati i Srbi slijede njihove dobre poteze. Ovdje je suprotno, ovdje bošnjački predstavnici rade sve da unište BiH. Jedini istinski neprijatelji BiH su sami Bošnjaci – tu ne mislim na Bošnjake kao narod, ne daj Bože, imam brojne prijateljice i prijatelje, koji su fantastične, vrijedne i poštene osobe. Obožavam ih i ponosan sam na njih. Ovdje mislim na vladajuću bošnjačku garnituru koji su glavni neprijatelji BiH. Kako drugačije objasniti potez nametanja Željka Komšića kao hrvatskog člana predsjedništva. Znali su kakav je i da ništa dobrog ne može donijeti. Već samo blokade. Izbor Komšića je udar na opstojnost BiH. Vrhuška SDA i ostali predvodnici vladajuće bošnjačke garniture moraju promijeniti politiku, inače će im se dogoditi isto što i SDP-u u Hrvatskoj. Narod više nije uz njih, prepoznaje njihove pogreške i vidi da ih vuku unazad, umjesto prema naprijed. Najbrojniji moraju predvoditi, a ne blokirati. Samo tako se može vratiti povjerenje među narodima. To se treba napraviti što prije – jer BiH je fantastična zemlja koja ne napreduje.

( politika24.net )

Share.

About Author

Comments are closed.