Španjolski premijer: Pred čelnicima EU teški pregovori o “korona paketu”

0

Španjolski premijer Pedro Sanchez kazao je u srijedu kako vidi “vrlo teškim” predstojeće dane, čime je aludirao na prijepore među čelnicima europskih država oko paketa pomoći namijenjenog oporavku gospodarstva Europske unije pogođenog pandemijom koronavirusa.

Sanchez je u srijedu doputovao u Stockholm kako bi razgovarao sa švedskim premijerom Stefanom Lofvenom prije nego što se europski lideri potkraj tjedna sastanu u Bruxellesu, na summitu na kojemu bi trebali postići dogovor o “korona paketu”.

Španjolska je među onim državama Europske unije koje su najteže pogođene pandemijom te traži da dvije trećine predviđenog paketa pomoći, vrijednog 750 milijaedi eura, bude u obliku bespovratnih sredstava.
“Različito vidimo kako odgovoriti na krizu, no dijelimo isti cilj”, kazao je Sanchez na konferenciji za novinstvo u glavom gradu Švedske.

Švedski premijer Lofven kazao je pak kako bi ovog mjeseca trebalo postići dogovor o paketu za gospodarski oporavak, no nije siguran hoće li se u tome uspjeti.

“To nam je cilj, no ne znam je li i ostvariv”, kazao je Lofven.

Pojasnio je kako je procjena njegove vlade da bi paket trebao biti temeljen na poticajnim kreditima, a ne na bespovratnim sredstvima.

Švedski je premijer poručio kako nije nemoguće da dogovor bude postignut u srpnju, no da bi, u situaciji u kojoj oko toga postoje nesporazumi, a sve države imaju neka svoja stajališta, trebalo naći način kako te razlike premostiti.

Švedska uz Dansku, Nizozemsku i Austriju čini tzv. štedljivu četvorku u unutar EU koja se protivi tome da čak 500 milijardi eura iz predviđenog paketa za oporavak budu nepovratna sredstva, a da se preostalih 250 milijardi distribuira kroz kredite.

Sanchez je prije dolaska u Stockholm o ovome u utorak Berlinu razgovarao i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, čija zemlja trenutno predsjeda EU-om, koja je kazala kako planira odlazak u Bruxelles u petak sa “solidnom količinom spremnosti na kompromis”.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.