Ministar Bevanda i predstavnik Europske banke za obnovu i razvoj Polić potpisali sporazume o zajmu i grantu za projekt energetske efikasnosti

0

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar financija i riznice Vjekoslav Bevanda i predstavnik Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Josip Polić potpisali su danas sporazume o zajmu i grantu Europske unije ukupne vrijednosti deset milijuna eura namijenjenih za projekt energetske efikasnosti u Sarajevu.

Sporazum o grantu u iznosu dva milijuna eura i sporazum o zajmu u vrijednosti osam milijuna eura potpisani su korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprečavanju virusa Covid-19.

Sredstva osigurana nakon potpisivanja ova dva sporazuma bit će namijenjena za zagrijavanje 40 zgrada u Sarajevskoj županiji, pretežno vrtića, škola, bolnica i drugih objekata od javnog interesa.

Ministar Bevanda je naglasio nakon potpisivanja ugovora da je izuzetno značajan grant u iznosu dva milijuna eura, koji je osiguran iz Regionalnog programa energetske efikasnosti za zapadni Balkan, te da su povoljni uvjeti ugovora o zajmu EBRD-a u iznosu osam milijuna eura.

– Kredit EBRD-a od osam milijuna eura bit će alociran na Federaciju BiH s rokom otplate zajma 13 godina, uključujući tri godine grece razdoblja uz otplatu u 20 jednakih polugodišnjih rata. Iz EBRD-a već godinama uspješno podržavaju projekte energetske efikasnosti i rezultati ovakvih ulaganja vidljivi su u većini lokalnih zajednica u BiH – naglasio je ministar Bevanda.

Nositelj ovog projekta je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Sarajevske županije, a očekuje se da će biti završen do 20. listopada 2023. godine.

 ( mft.gov.ba )

 

Share.

About Author

Comments are closed.