Slovenija s gotovo dvije milijarde eura proračunskog deficita

0

Slovenija je u prvom polugodištu dosegnula rekordni proračunski deficit od 1,96 milijardi eura, što je posljedica pada prihoda i povećanih rashoda uslijed pandemije Covida-19, objavilo je u petak slovensko  ministarstvo financija.

Učinci krize jako su se odrazili na prihode u prvih šest mjeseci – iznosili su 4,3 milijarde eura i bili 15,5 posto manji nego u istom razdoblju prošle godine kada je državni proračun bio u suficitu od 220 milijuna eura.

Za razliku od prihoda, rashodi su u prvom polugodištu porasli za 27,7 posto u odnosu na lani i iznosili 6,2 milijarde eura.

Na rashodnoj strani najviše su porasli troškovi za plaće, robe i usluge, dok najveći pad na strani prihoda čine manji prihodi od poreza zbog restrikcija u gospodarskim aktivnostima tijekom prve faze epidemije.

Ministarstvo financija za iduće mjesece očekuje još izraženije učinke pandemije na pad prihoda i rast rashoda državnog proračuna, zbog smanjene gospodarske aktivnosti i vladinih mjera potpore gospodarstvu.

Očekuje se da će Vlada na jesen parlamentu predložiti rebalans državnog proračuna, koji je izvorno predviđao proračunski suficit od 656 milijuna eura.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.