Pompeo sredinom kolovoza u Pragu, Beču, Ljubljani zbog mreže 5 G?

0

Američki državni tajnik Mike Pompeo planira sredinom kolovoza posjetiti više srednjeeuropskih država, među njima i Sloveniju, s kojima SAD žele potpisati bilateralne izjave o neophodnim sigurnosnim uvjetima za uvođenje mobilne mreže pete generacije (5G), prenose slovenski mediji.

Informaciju da će Pompeo svoju europsku turneju čiji je formalni okvir povezivanje obilježavanja kraja II. svjetskog rata s krajem hladnog rata i padom totalitarizma u Europi početi u Pragu 11. kolovoza, a onda u nastavku posjetiti Austriju, Sloveniju i Poljsku najprije je objavio jedan češki portal.
Navodno bi razgovori američkog državnog tajnika sa savezničkim državama i članicama NATO saveza trebali obuhvatiti i pitanja nove digitalne strukture, pa i gradnje mreže 5G, a predviđeno je i potpisivanje zajedničke deklaracije o sigurnosnim uvjetima za 5G infrastrukturu u Europi.

Tekst nacrta deklaracije, prema slovenskoj agenciji STA, predviđa sigurnosnu provjeru korporacija koje nude 5G tehnologiju, transparentnost njihove vlasničke strukture, poštuju li pravo intelektualnog vlasništva i zakone vezane za transparentnost korporativnog upravljanja.

Slične su zajendičke izjave SAD već potpisale sa Poljskom, Rumunjskom, Estonijom i Latvijom, a cilj je izjave među ostalim naglasiti važnost sigurnih digitalnih mreža na razini Europske unije i NATO saveza.
Iako se njegovo ime u nacrtu dokumenta izravno ne spominje, cilj izjave vjerojatno je namjera za uvođenje restrikcija kineskom tehnološkom gigantu Huaweiju budući da predsjednik Trump već duže vremena saveznike nastoji odvratiti od poslova na tom području s Kinom i Huaweijem zbog navodnog sigurnosnog rizika i potencijalne mogućnosti špijuniranja za račun kineskih vlasti.

Nema još službenih potvrda posjeta Pompea i razgovora o sigurnosnim pitanjima vezanim za G 5 vlasti.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.