Španjolska: Broj inficiranih koronavirusom premašio 300.000

0

Broj osoba inficiranih koronavirusom u Španjolskoj premašio je srijedu novu psihološku granicu od 300.000, dok regionalne vlade nastoje suzbiti oko 500 žarišta virusa diljem zemlje.

U posljednja 24 sata zarazilo se novih 1.178 stanovnika, pa je ukupan broj oboljelih od početka pandemije dosegnuo broj od 302.814, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Španjolska, s 47 milijuna stanovnika, od ožujka je bila jedna od najpogođenijih europskih zemalja, u kojoj je izvanredno stanje trajalo gotovo sto dana. Nakon njega stanovnici se slobodno kreću što je u nekim slučajevima dovelo do novog izbijanja virusa, napose tijekom većih obiteljskih druženja, popularnih u Španjolskoj, te organiziranjem noćnih zabava.

Posljednjih dana je najviše inficiranih u sjeveroistočnim pokrajinama Aragón, Katalonija, u glavnom gradu Madridu i oko njega te u južnoj pokrajini Andaluziji. Tamošnje vlade su ograničile rad noćnih klubova te su postrožile novčane kazne za lokale koje ne poštuju mjere ali i za stanovnike koji se zateknu na ulicama bez maski na licima, budući da je njihovo nošenje obavezno.

Španjolsko ministarstvo zdravstva poručilo je stanovnicima da ostanu mirni jer je zemlja spremnija na borbu protiv virusa nego je bila prijašnjih mjeseci. Vlada je poručila kako je situacija pod kontrolom te sigurna turistička destinacija.

U posljednjih tjedan dana preminule su 34 osobe čime se ukupni broj žrtava porastao na 28.498.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.